SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Tržišna vrijednost Gazproma u samo nekoliko dana porasla za čak 18 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 03.06.2019. - 19:54:03
MOSKVA - Tržišna kapitalizacija ruske energetske kompanije Gazprom porasla je sa 57 milijardi dolara na 75 milijardi dolara nakon što je uprava udvostručila dividendu.

Dionica Gazproma dobile su na vrijednosti 30% za nekoliko dana u  svibnju, nakon što je uprava udvostručila isplatu dividende sa 8 rublja po dionici na 16,6 rublja na pritisak Ministarstva financija.

Povećanje cijene Gazpromove dionice podiglo je njegovu procjenu vrijednosti za nevjerojatnih 20 milijardi dolara preko noći sa 57,1 milijarde dolara 14. svibnja na 71,4 milijarde dolara nedjelju dana kasnije. Tržišna kapitalizacija kompanije porasla je za još 4 milijarde dolara do kraja mjeseca i iznosila je 75,1 milijardi dolara 31. svibnja, što je prvi put više od 75 milijardi dolara.

Taj skok je omogućio Gazpromu da se sasvim približi Sberbanku, koja je trenutno najvrijednija ruska kompanija vrijedna 77,2 milijarde dolara 31. svibnja.

Kremlj je u nastojanju da poboljša profit i efikasnost promijenio menadžment u Gazpromu te je zaprijetio da će preuzeti direktnu kontrolu nad investicijskim programom plinskog diva.

Očigledno je da vlasti u Rusiji nisu zadovoljne načinom na koji se programi vode, a oni predstavljaju ogroman dio ukupnih fiksnih investicija Rusije.

Prošle godine ruske kapitalne investicije iznosile su 20% BDP-a, od čega Gazpromova izgradnja cijevi predstavlja najveći dio. Međutim, usprkos masovnim investicijskim programima, rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio je samo 0,8%, što je znatno ispod čak i najizbirljivijih prognoza.