SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BIJELA
 
Stanko Zloković: Uskoro ćemo remontovati jahte i megajahte
Autor/izvor: SEEbiz / Pobjeda
Datum objave: 24.12.2011. - 16:42:00
BIJELA - Nadam se da će, narkon dvije godine, početkom 2012. biti formirana zajednička firma Brodogradilišta sa Porto Montenegrom i francuskom kompanijom za remont jahti i megajahti, kazao je u intrevjuu Pobjedi Stanko Zloković, predsjednik Odbora direktora Brodogradilišta u Bijeloj.
On je kazao da je ekonomska kriza ozbiljno uzdrmala sektor brodogradnje, u kome posluju, pa će zbog pada obima posla i ovu godinu nažalost završiti sa negativnim rezultatom. Ipak, Zloković ističe da je Brodogradilište i dalje jedan od lidera u regionu za remont brodova, "jer su kadrovski osposobljeni na izuzetno visokom nivou".

- Imamo 80 inženjera, ukupno 100 ljudi sa visokom spremom, što na 530 zaposlenih predstavlja potencijal i za složenije tehničke opreacije nego što je remont prekookeanskih brodova. Sposobni smo, dakle, da se ravnopravno nosimo na tržištu sa svim brodogradilištima u regionu i u Evropi. Ipak, samo to nije dovoljno da Brodogradilište ima siguran i ozbiljan razvojni koncept. Potreban nam je dodatni kapital za modernizaciju, za usvajanje ekoloških procedura i standarda, za kupovinu nove opreme...

Zloković ističe da je dodatni kapital preduslov razvojnog koncepta koji bi Brodogradilištu donio izuzetnu budućnost.

- U prvoj fazi to je formiranje zajedničke firme sa kompanijom Porto Montenegro i francuskom kompanijom koja se bavi remontom jahti i megajahti. Čekamo na realizaciju tog projekta već skoro dvije godine i nadam se da će se to desiti u prvoj polovini naredne godine. Mislim da je taj razvojni korak izuzetno važan i za Brodogradilište, ali i za cijelu Boku i državu Crnu Goru, jer se radi o djelatnosti koja ima budućnost, na koje kriza ne utiče tako radikalno kao na remont teretnih brodova. Tu vidim dobru priliku za nstavak remontne djelatnost Bijele - pojasnio je.

- U nekoj narednoj fazi moguće je da se preorijentišemo i na remont tzv. bijele flote, odnosno putničkih brodova, što bi bilo u skladu sa opredjeljenjem da Boka bude mjesto elitnog turizma, a ta priča o vrhunskom turizmu definitivno je postala stvarnost u Tivtu. Toj stvarnosti i mi se moramo prilagođavati - najavio je Zloković u intervjuu Pobjedi.