SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Teva mijenja organizacijsku strukturu i upravu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.11.2017. - 07:38:58
TEL AVIV - Izraelska farmaceutska tvrtka Teva odlučila je kreirati efikasniju organizacijsku strukturu i temeljito izmijeniti više razine uprave kako bi odobrovoljila ulagače zabrinute zbog ogromnog duga.

Najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu i vlasnik hrvatske Plive objavio je u ponedjeljak da će objediniti poslovanje s generičkim i ono sa specijalnim lijekovima, te aktivnosti istraživanja i razvoja.

Najavljene su i ostavke tri visoko rangirana čelnika.

"Nova struktura naše kompanije omogućit će snažnije povezivanje i integraciju istraživanja i razvoja, poslovanja i komercijalnih regija, što će nam omogućiti da postanemo agilnija, manja i profitabilnija kompanija", istaknuo je izvršni direktor Kare Schultz, koji je preuzeo dužnost početkom studenog.

Nakon prošlogodišnje akvizicije Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavis Tevu pritišće gotovo 35 milijardi dolara duga. Akvizicija se još nije isplatila i ulagači traže jasnije smjernice o budućem poslovanju, napominje Reuters.

"Teva poduzima odlučne i trenutne mjere kako bi riješila problem vanjskih pritisaka i unutarnje neefikasnosti", tvrdi Schultz, najavljujući detaljan plan restrukturiranja za sredinu prosinca.

Nekoliko sati prije objave Teva je pod pritiskom medijskih izvješća o planiranom otpuštanju više tisuća radnika napisala pismo izraelskom parlamentu, najavljujući promjene, ali ne navodeći konkretne detalje.

Parlamentarni odbor za reviziju sazvao je hitnu sjednicu kako bi raspravljali o izvješćima da Teva planira otpustiti četvrtinu od ukupno 6.860 zaposlenih u Izraelu, te još nekoliko tisuća radnika u SAD-u.

Teva je u pismu navela da mora provesti "duboke, svrsishodne poteze širom svijeta", ne navodeći detalje.

U naknadno objavljenom priopćenju iz izraelske su kompanije izvijestili da će do kraja godine direktor za znanost Michael Hayden, direktor globalnih specijalnih lijekova Rob Koremans i čelnik globalne grupe za generičke lijekove Dipankar Bhattacharjee otići u mirovinu.

Michael McClellan imenovan je financijskim direktorom nakon što je privremeno obavljao tu dužnost od srpnja ove godine, prenosi Reuters.