SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLIJEDE INVESTICIJE?
 
Telekomi više neće plaćati naknade za radiofrekvencijski spektar
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 20.10.2018. - 11:11:43
ZAGREB - Mobilni operatori HT, A1, Tele2 više neće plaćati harač državi, odnosno visoke cijena naknada za radiofrekvencijski spektar. 

Naime,  u petak je u javnu raspravu upućen prijedlog izmjena Pravilnika (o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra) kojim će se cijene naknada vratiti na razinu od prije četiri godine. Tada,  2014. godine, Vlada je odlučila povećati naknade telekomima u ime krpanja rupa u proračunu, a sada je odlučila vratiti ih na ‘početak’. 

Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije. Cilj prijedloga o smanjenju naknada upravo jest, stoji u obrazloženju nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je izradilo Prijedlog izmjena, da se rastereti investicijski potencijal operatera a u sklopu ukupnoga administrativnog rasterećenja hrvatskog gospodarstva u cjelini.

Usto, cilj je da se uklone sve postojeće prepreke i unaprijede uvjeti za uvođenje i razvoj 5G tehnologija i usluga u Hrvatskoj. Ova bi mjera trebala pozitivno utjecati na osnaživanje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija, a osobito na poticanje ulaganja operatera u gigabitne mreže i infrastrukturu, kako bi Hrvatska ispunila ciljeve EU do 2025, piše Večernji list

U HAKOM-u, regulatoru telekoma, kažu da podržavaju izmjene Pravilnika i vraćanje cijena na razine iz 2014. Štoviše napominju, od 2014. do danas, Ministarstvo je u prethodim izmjenama Pravilnika smanjilo i naknade za radijske frekvencije, tako da je ukupno opterećenje na operatora i korisnika zajedno sada čak i manje. Jedna od posljedica jest da će smanjenje naknada za RF spektar svakako smanjiti i izravne uplate naknada u državni proračun, ali će zasigurno povećati sposobnost operatora da ulažu u razvoj infrastrukture i usluga, što je važno i za cjenovnu ponudu njihovih proizvoda i usluga, i potaknuti ulaganja u nove tehnologije, poglavito u 5G mreže, ističu u HAKOM-u. 

„Gubitak“ državnog proračuna u ime smanjenih naknada vrlo brzo može biti višestruko nadoknađen naknadama za dodjelu novog, trenutno neiskorištenog RF spektra potrebnog za pokrivanje 5G signalom, te povećanjem opsega ekonomije vezane uz mobilne usluge i većim uplatama u državni proračun kroz poreze (poput PDV-a). Svako zaostajanje RH u implementaciji 5G mreža i sustava imat će nepovoljan učinak na razvoj cjelokupnog gospodarstva, a poglavito dijela koji nazivamo digitalno gospodarstvo. S druge strane, ako RH bude predvodnica uvođenja 5G, pogotovo u okruženju, ta činjenica će stvoriti nove mogućnosti i komparativnu prednost RH za privlačenje stranog kapitala i investicija, smatraju u HAKOM-u, regulatornoj agenciji.