SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Swiss Re: Troškovi globalnih katastrofa u 2017. skočili na 306 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.12.2017. - 07:03:34
ZAGREB - Katastrofe u svijetu izazvale su ove godine gubitke od 306 milijardi dolara, što je 63 posto više nego lani i znatno iznad prosjeka u posljednjem desetljeću, navodi se u procjenama osiguravatelja Swiss Rea.

Najveće štete zabilježene su u Južnoj i Sjevernoj Americi, koje su se našle na udaru uragana na Karibima i južnom dijelu SAD-a, potresa u Meksiku i požara u Kaliforniji.

Izvješće pokazuje da su osigurani gubici iznosili 136 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više od lanjskih gubitaka. To je ujedno i treći najveći gubitak u povijesti.

"Akumulacija ekonomskih i osiguranih gubitaka porasla je u drugoj polovici godine, prvenstveno zbog tri uragana - Harvey, Irma i Maria - koji su pogodili Sjedinjene Države i Karibe, te u požarima u Kaliforniji", navodi Swiss Re u izvješću, objavljenom u srijedu.

Ističe i da su uragani Harvey, Irma i Maria zajedno prouzročili gubitak sektora osiguranja od oko 93 milijarde dolara.

Švicarska osiguravajuća kuća navodi i to da, unatoč porastu financijskih troškova katastrofa, nije bilo značajnog povećanja ljudskih žrtava.

Procjenjuje se kako je ove godine u prirodnim i ljudskom rukom izazvanim katastrofama poginulo ili nestalo više od 11.000 ljudi, otprilike isto kao i lani.