SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISELJAVANJE
 
Svjetska banka: Više od petine građana Hrvatske živi u inozemstvu
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 16.10.2019. - 20:57:00
Zadnja izmjena: 17.10.2019. - 13:19:06
ZAGREB - Prema najnovijem izvješću Svjetske banke naziva "Migracije i odljev mozgova u Europi i središnjoj Aziji", najveću stopu emigracije u Europskoj uniji, nakon Malte, ima Hrvatska.

U izvješću stoji kako je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 posto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u Lijepoj našoj, sada živi izvan nje. Nakon nas dolaze Portugal i Litva koje je napustilo više od 20% populacije.

Podaci su još porazniji za susjednu BiH koju je, prema podacima iz izvješća, napustilo 49,5 posto stanovništva. Iz Albanije je otišlo 39.8 posto stanovnika, a podaci za Srbiju nisu poznati.

Dvije trećine svih migranata u svijetu nalazi se u gospodarski razvijenim zemljama; poput Sjeverne Amerike ili zapadne i istočne Europe. Udio imigranata u zapadnoeuropskim zemljama posebno je porastao u posljednja četiri desetljeća. Najveći omjer imigranata spram domaćeg stanovništva ima u zemljama Vijeća za suradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC), a zatim u Australiji, Kanadi i Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 posto ukupnog stanovništva.

U velikom dijelu zapadne Europe i Sjedinjenih Država udio imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15%, što je oko četiri puta više od svjetskog prosjeka.

Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odljeva mozgova. Stope iseljavanja visoko kvalificiranih radnika posebno su visoke u nekim zemljama Balkanu i istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak.

Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55% ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 posto u Armeniji i Latviji; a gotovo 40 posto u Albaniji. U Hrvatskoj je odljev mozgova manji nego u prije spomenutim zemljama, no i dalje značajno visok – oko 27%.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL