SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRILIKE
 
Sve je moguće: U Beogradu na prodaju stan za samo 9.000 evra
Autor/izvor: SEEbiz / Dnevnik.rs
Datum objave: 19.03.2017. - 09:29:43
BEOGRAD - U Srbiji je trenutno oglašeno 1.222 nekrentina, odnosno kuća, placeva ili lokala, jer vlasnici nisu u mogućnosti da otplaćuju bankarske kredite.

Na portalu Doboš kažu da banke najviše putem javne prodaje oglaševaju stanove i trenutno ih je 647, potom slede poslovnog prostora – 219, pa zemljišta - 189.

U Srbiji je, među građanima koji ne mogu uredno da otplaćuju kredite najviše Beograđana pa su tako u srpskoj prestonici banke oglasile prodaju 186 stanova. Drugo neslavno mesto zauzimaju Novosađani, kojima zbog neplaćenih kreditnih rata prodaju 88 stanova. U Nišu je na doboš otišlo 52 stana, u Subotici 35 stanova...Ovakva prodaja nekretnina, odnosno kupovina javnim putem u Srbiji sve više dobija zamaha, jer se oglasi drže tri do pet meseci, a mesečno portal ima 90.000 poseta.

"Ne možemo da izdvojimo nekretnine, jer mi samo oglašavamo prodaju a ne posredujemo u njoj, a ne možemo govoriti ni o cenama nekretnine, ali postoji veliko interesovanje da se javnom prodajom dođe do imetka", kažu u "Dobošu".

- Sada se, recimo, može naći oglas da se trosoban stan od 79 kvadrata u Novom Sadu prodaje duže vreme po ceni od 18.200 evra , zatim kuća za stanovanje u Fugogu za 15.400 evra, a u Bačkoj Palanci za svega 8.730 evra. Stan u Beogradu, na Čukarici, od 37 kvadrata prodaje se za samo 9.000 evra, a na kilometar od centra Grocke stambeno - poslovni objekat nudi se za 17.000 evra, mada je stvarna vrednost ove nekrentine više od 72.000 evra. U Zrenjaninu porodična kuća prodaje se za 36.000 evra.

U mnogim oglasima nisu naznačene cene već se potencijalni kupci upućuju na poverioce. Tako se na oglasu nalazi zemljište u blizini Kaćke petlje, koje je predviđeno za građevinsko zemljište pa se navodi i spratnost objekta koji se može izgraditi prema urbanističkom planu i potom upućuje na poverioca za ostale informaicije.

Prema podacima Narodne banke Srbije opšti nivo problematičnih kredita je sveden na 17,5 odsto u ukupnim plasmanima, pri čemu je kod građana registrovan znatno manji udeo loših kredita, sa iznosom od 10 procenata. Kod stambenih kredita je taj procenat svega 8,7 odsto, tvrde u NBS.