SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEMIRNO
 
Studenti iz udruženja Jedan od pet miliona tvrde da su preuzeli kontrolu nad Rektoratom
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 14.09.2019. - 20:23:43
BEOGRAD - Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" saopštili su danas da su "preuzeli kontrolu" nad zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu pošto im je kako su naveli, "prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja".

Oni su ocenili da je "nečinjenje i nereagovanje uprave Rektorata i rektorke Ivanke Popović prilikom upada aktivista Srpske napredne stranke, koji su napali studente tokom blokade Rektorata, jasan znak da je autonomija Univerziteta narušena i ugled ove institucije tom prilikom ukaljan".

"Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata! Uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora", navodi se u saopštenju.

Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" pozvali su "kolege i profesore" da im se pridruže u "vanrednim okolnostima", a gradjane da ih podrže "svojim dolaskom".

Oni su juče sa kolegama, profesorima i javnim ličnostima započeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu zahtevajući da rektorka Ivanka Popović na RTS-u zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Siniše Malog.

Studenti su nezadovoljni i jer im se, kako su naveli, remeti nastavna godina zbog održavanja Univerzijade, iduće godine u Beogradu.