SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPAS
 
Strani fond spašava Valentićev stambeni projekt na Črnomercu
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 10.01.2017. - 23:08:36
ZAGREB - Predstečajna nagodba za tvrtku Črnomerec centar, jednu od tvrtki Niva inženjeringa bivšeg premijera Nikice Valentića, uskoro bi mogla biti završena, suglasnost za plan restrukturiranja ima od dvije trećine vjerovnika, a dobio je i pismo namjere jednoga stranog nekretninskog fonda koji bi sudjelovao u sufinanciranju nastavka gradnje objekta.

Ako sve bude prema planu, već bi se krajem ljeta mogle napraviti pripreme za drugu fazu projekta čija je vrijednost oko 60 milijuna eura.

Ukupan projekt, koji se sastoji od četiri cjeline, vrijedan je 200 milijuna eura. U prvu cjelinu uloženo je 40 milijuna eura, a danas su tamo stanovi, hostel, zubarska ordinacija, fitness centar...

Planirano je da cijeli kompleks bude gotov za 10 godina. Još ljetos postignut je načelni dogovor da u tvrtku uđe Agrokor i tako zamijeni svoja potraživanja za udjel, no od te se ideje odustalo i sada je posljednja opcija nekretninski fond.

Valentić kaže da je rješenje s fondom najprihvatljivije jer, za razliku od banaka, takvi fondovi imaju oko jedan postotni bod nižu kamatu, lakše su procedure vezane uz suradnju, ali i brži postupak moguće ovrhe.

Fond bi prema planu u projektno društvo koje će se osnovati za iduću fazu gradnje uložiti oko 25 do 30 milijuna eura.

Taj fond jedan je od desetak u okruženju, od Italije do Austrije, koji su osnovani u posljednjih pola godine, a to, kaže Valentić, ukazuje na oporavak nekretninskog tržišta koji bi se mogao prenijeti i na našu zemlju. Velika je prednost što padaju kamate u bankama za građevinare.

– Mi smo u 20 godina platili oko 20 milijuna eura kamata bankama. Isto toliko platili smo i državi kroz poreze i doprinose. Bankarska kamata kretala se oko osam do deset posto, a sada je pala na oko pet posto. Više ne planiram ovisiti o zaduživanju u bankama, nego se pokrivati iz vlastitih sredstava.

Također više ne bih išao u velike projekte. Moja je greška bila i što sam u vrijeme krize gradio skupe stanove. A tržište nekretnina nije poput nafte likvidno. Likvidno postaje tek kad se proda – kaže Valentić.

Cijena stanova u Črnomerec centru je oko 1800 eura za četvorni metar, što je manje od realne cijene gradnje, zbog čega su i nastali problemi. Trenutačno mu je otvoreno oko 30 novih projekata za gradnju, ali manjih.