SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVAC
 
Stižu otpremnine za bivše radnike Galenike
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.12.2017. - 20:09:25
BEOGRAD - Novi vlasnik beogradske farmaceutske kompanije Galenika, luksemburška firma Aelius i država Srbija počeli su danas da uplaćuju otpremnine za oko 200 radnika koji su se opredelili za dobrovoljni odlazak iz fabrike u iznosu od 400 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prema kupoprodajnom ugovoru 50 odsto otpremnine plaća kupac a 50 država koja je prodala 93,7 odsto kapitala u toj fabrici.

Predsednik fabričkog sindikata „Nezavisnost" Zoran Pantelić rekao je za Betu da je danas bio poslednji rok za početak uplate i da ni jednom radniku radni odnos neće biti raskinut dok ne dobije otpremninu.

Za danas je novi vlasnik Galenike zakazao izbor Skupštine, Nadzornog odbora i rukovodstva preduzeća.

Za članove Nadzornog odbora predloženi su Bojana Mijailović, Žarko Milićević, Jorge Alberto Costa e Silva, ;Reinhard Andreas Nordmann i Diego Cassimiro de Oliviera.

Pantelić je rekao da od novog direktora očekuje da prihvati socijalni dijalog i poštuje Kolektivni ugovor i Zakon o radu.

Elius je kupio Galeniku za 16 miliona evra, a u obavezi je i da izmiri dug prema bankama u iznosu od 25 miliona evra.Novi vlasnik fabrike se ugovorom obavezao da u naredne dve godine zadrži 900 zaposlenih, od 1.400 koliko ih je bilo pre privatizacije, i investira 5,52 miliona evra.