SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija dolara prema košarici najvažnijih valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2018. - 14:29:27
LONDON - Dolar se u četvrtak na međunarodnim tržištima stabilizirao prema košarici valuta nakon najvećeg dnevnog gubitka u mjesec dana, zahvaljujući vijestima da je kineski regulator odbacio izvješće da bi Kina mogla smanjiti kupovine američkih obveznica.

Dolarov indeks, koji pokazuju vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, odskočivši s najnižih razina u gotovo tri mjeseca, na koje je skliznuo u jednom trenutku u trgovanju u srijedu pod utjecajem izvješća vezanog za Kinu.

Pritom je dolar prema jenu u jednom trenutku ojačao 0,4 posto, da bi se u kasnijem trgovanju stabilizirao na 111,57 jena, u plusu 0,13 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja.

Tečaj dolara zadržao se pak ispod ključne razine od 1,2 dolara euro, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.
Ulagače je u srijedu zabrinulo izvješće Bloomberg Newsa da bi Kina mogla smanjiti ili čak prestati kupovati američke državne obveznice. To je potaknulo rast prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice i slabljenje dolara.

Kineski regulator ubrzo se oglasio i odbacio takvo izvješće, ocijenivši da bi se ono moglo temeljiti na pogrešnim informacijama, te dodavši da Kina diversificira devizne rezerve radi zaštite njihove vrijednosti.

Tržišni sudionici će radi daljnjih smjernica pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB) na kojoj nije bilo promjena u dosadašnjoj monetarnoj politici. I dok američka središnja banka Fed polagano zaoštrava monetarnu politiku posljednje dvije godine, trgovce zanima kada će Fedovim stopama krenuti i središnje monetarne vlasti u eurozoni i Japanu.