SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DUG
 
Srbija dogodine treba otplatiti 5,6 milijardi evra državnog duga
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.12.2017. - 12:05:12
BEOGRAD - Za otplatu kamata i glavnice ministar finansija Dušan Vujović dogodine će morati da obezbedi 675 milijardi dinara, što je 5,6 milijardi evra, piše Politika.

Ipak, to je znatno niže od ovogodišnjih potreba države za finansiranjem. Za te namene država je morala da obezbedi 858 milijardi dinara, odnosno nešto više od sedam milijardi evra. Posledično, i izdaci za kamate će, sledeće godine, biti niži nego ove. Predlogom državne blagajne planirano je da oni dostignu 117 milijardi dinara, dok su u ovogodišnjem budžetu bili 133 milijarde dinara. Zajedno sa troškovima otplate glavnice, ti izdaci dostižu oko 16 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ti rashodi su čak tri i po puta veći od celokupnog budžeta Ministarstva prosvete na primer.

Za kapitalne investicije republika će dogodine, uključujući i lokalne i pokrajinsku kasu, potrošiti oko 180 milijardi dinara. To znači da će za svoje stare i nove kreditore Srbija morati da izdvoji skoro četiri puta više para nego za javne investicije. Kako će ministar finansija sledeće godine obezbediti 5,6 milijardi evra vidi se iz Predloga zakona o budžetu koji je vlada usvojila na sednici održanoj 29. novembra.