SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MINISTARSTVO FINANSIJA
 
Smanjena procena ekonomskog rasta i izvoza za 2012.
Autor/izvor: SEEbiz/Beta
Datum objave: 22.11.2011. - 13:27:14
BEOGRAD – Ministarstvo finansija Srbije objavilo je novu projekciju makroekonomskih projekcija za 2012. godinu kojom su predviđeni manji ekonomski rast i izvoz.
Prognozirano je da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 1,5 odsto, što je duplo manje od projekcije urađene u septembru ove godine.

Na korekcije procene rasta BDP-a, kako je objašnjeno, uticalo je pogoršanje međunarodnog ekonomskog okruženja, finansijska kriza i usporavanje ekonomskog rasta u zemljama evro zone, kao i usporavanje priliva kapitala iz inostranstva i pad domaće i inostrane tražnje, zbog čega će biti manji i izvoz i uvoz.

Procenjeno je da će plate budžetskih korisnika i penzije u aprilu 2012. godine biti uvećane za četiri odsto, a u oktobru za 0,9 odsto.

Plate koje se isplaćuju iz budžeta i penzije usklađuju se sa rastom inflacije, za koju je procenjeno da će na kraju iduće godine biti 3,5 odsto, i dodatno se uvećavaju za polovinu rasta BDP-a.

U okvirnim projekcijama osnovnih makroekonomskih pokazatelja za 2012. godinu rast izvoza, izražen u evrima, procenjen je na 10,2 odsto, dok je u septembru bio prognoziran rast od 13,5 odsto.

Prognoziran je rast uvoza u idućoj godini od 5,5 odsto, što je za 3,3 odsto manje nego u prethodnoj prognozi.

BDP u tekućim cenama, kako je procenjeno, u 2012. će iznositi 3.505 milijardi dinara, deficit tekućeg računa, koji uključuje i donacije, 8,4 odsto BDP-a, a spoljnotrgovinski deficit, izražen u evrima, 14,9 odsto BDP-a.

Objavljivanjem okvirnih projekcija makroekonomskih pokazatelja za 2012. ministarstvo finansija je počelo izradu Izveštaja o fiskalnoj strategiji za iduću godinu, sa projekcijama za 2013. i 2014. godinu, čime formalno počinje proces planiranja budžeta za 2012. godinu.

Najavljeno je da će predlog budžeta za iduću godinu biti završen do početka decembra, kako bi sredinom meseca bio dostavljen Skupštini na usvajanje.

Kašnjenje u pripremi budžeta posledica je, kako je objasnilo ministarstvo, čekanja na završetak prve revizije aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ta revizija je uspešno okončana prošle nedelje zajedničkom procenom Vlade Srbije i MMF-a da će osnovni makroekonomski pokazatelji u idućoj godini biti slabiji nego što je ranije prognozirano.

Na osnovu okvirnih projekcija makroekonosmkih pokazatelja u 2012. godini organizacije obaveznog socijalnog osiguranja i organi lokalne vlasti pripremiće predloge svojih budžeta i finansijskih planova za narednu godinu.

O Izveštaju o fiskalnoj strategiji za 2012. godinu treba da se izjasni i Fiskalni savet.

Ranija prognoza rasta BDP-a u Srbiji u 2011. godini od tri odsto sada je smanjena na dva odsto.

Procenjeno je da će inflacija na kraju ove godine iznositi 7,7 odsto, rast izvoza 14,9 a uvoza 11,2 odsto, dok će deficit tekućeg računa biti 7,5 odsto BDP-a, a spoljnotrgovinski deficit 15,3 odsto BDP-a.

Procenjeni BDP za 2011. godinu je 3.359 milijardi dinara.