SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
Slovenski BDP u trećem kvartalu skočio 4,8%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2018. - 13:42:11
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju porastao za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal ojačao 1,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci slovenskog statističkog ureda.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je na godišnjoj razini slovensko gospodarstvo poraslo za 3,8, a na kvartalnoj za 0,9 posto, što pokazuje da se dinamika gospodarske aktivnosti nastavlja.

Bruto domaća potrošnja u trećem je kvartalu na godišnjoj razini porasla za 3,5 posto, zahvaljujući porastu bruto investicija od 12 posto, dok je potrošnja kućanstava zadržala istu razinu kao lani.

Izvoz i uvoz rastu sporije nego u posljednje dvije godine, pa je prema podacima s kraja rujna, izvoz na godišnjoj razini porastao za 5,7 posto, a uvoz za 4,3 posto. Unatoč tome, vanjska je potražnja povoljno utjecala na opću dinamiku ekonomske aktivnosti.

Ukupna zaposlenost u Sloveniji bila je na kraju rujna za 2,8 posto viša nego prije godinu dana, pri čemu je bilo ukupno 1.02 milijuna zaposlenih osoba. Prema ocjenama domaćih ekonomskih analitičara, Slovenija je i u trećem kvartalu ove godine zadržala relativno povoljnu dinamiku rasta iako je u eurozoni i EU-u došlo do usporavanja gospodarskog rasta, što ima najveći utjecaj na slovenski izvoz.

Slovenske ekonomske ustanove i dalje su relativno optimistične u gospodarskim procjenama jer, poručuju, i u takvom vanjskom okruženju podršku rastu gospodarstva vide u relativno snažnoj domaćoj potražnji.