SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Slovenski BDP u trećem kvartalu porastao za 4,5 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 16:09:40
LJUBLJANA - Slovenski BDP u trećem kvartalu ove godine realno je porastao za 4,5 posto u odnosu na isti kvartal lani, nastavlja se i trend rasta povjerenja potrošača u ekonomski oporavak, a zaposlenost je povećana za 2,7 posto, objavio je u četvrtak slovenski državni statistički ured.

Prema objavljenim podacima, na rast BDP-a osobito je povoljno utjecala vanjska potražnja, zbog čega je izvoz na godišnjoj razini porastao za 12 posto. Uvoz je u isto vrijeme povećan za 10,1 posto, pa je ostvaren rekordni vanjskotrgovinski suficit. On je dosegnuo 11,6 posto ukupnog BDP-a, što je najbolji rezultat od 1995. godine, od kad se prate ti podaci.

Porast domaće potrošnje u trećem kvartalu nešto je usporen u odnosu na prvi dio godine i iznosio je 2,4 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital u tom su kvartalu povećane za 6,1 posto, što je nešto manja stopa rasta u odnosu na dva prva kvartala ove godine.

Najveći ovogodišnji kvartalni rast BDP-a na godišnjoj razini u Sloveniji je zabilježen u prvom tromjesečju kad je iznosio 5,1 posto.

Zadnje iznesene procjene rasta slovenskog BDP-a na kraju ove godine, koje iznose međunarodne institucije, kreću se u rasponu od 4 posto (MMF) do 4,9 posto (OECD). Europska komisija za ovu je godinu prognozirala rast slovenskog BDP-a za 4,7 posto, a za sljedeću 4 posto.

Državni statistički ured objavio je u četvrtak i podatke o povjerenju potrošača u ekonomski oporavak koji je također u usponu - indeks povjerenja potrošača u studenom ove godine za 22 posto je veći nego prije godinu dana. Njih 42 posto očekuje daljnje poboljšanje gospodarskih prilika, u suprotnosti sa rujnom 2012. godine kada su indeksi povjerenja potrošača i optimizam bil najniži, pa je u poboljšanje prilika u ekonomiji očekivalo njih samo 8 posto.