SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Slovenski BDP na godišnjoj razini 2,5 posto veći
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2015. - 15:41:03
LJUBLJANA - Realni međugodišnji rast BDP-a u trećem ovogodišnjem kvartalu iznosi 2,5 posto dok je u odnosu na drugi kvartal porastao za 0,4 posto, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički zavod.

Održi li se tempo rasta do kraja godine, porast BDP-a u ovoj će godini u odnosu na 2014. iznositi 2,6 posto, rečeno je na konferenciji za novinare statističkog zavoda.

Gospodarska aktivnost doživljava blago usporavanje u odnosu na ranije najave, a glavni čimbenici rasta su izvoz i nešto veća potrošnja.

Privatna potrošnja kućanstava s međugodišnjim rastom u trećem kvartalu od 1,3 posto i dalje pozitivno utječe na BDP dok je potrošnja države na godišnjoj razini porasla za 1,2 posto.

S druge strane, u padu su bruto investicije, ali je pozitivan podatak da se povećavaju ulaganja gospodarstva u opremu i strojeve, pa te investicije na godišnjoj razini doživljaju porast od čak 5,5 posto.

Reagirajući na najnovije podatke o BDP-u i oživljavanju potrošnje, vladin Ured za makroekonomske analize (UMAR) naveo je da izvoz i dalje ostaje glavni generator gospodarskog oporavka iako je njegov rast u drugoj polovici godine usporen, te da bi rast privatne potrošnje bio i veći da se ne nastavlja pad građevinskih investicija.