SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Slovenski BDP lani porastao 2,5 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2017. - 12:58:19
LJUBLJANA - Slovenski bruto nacionalni proizvod porastao je u prošloj godini za 2,5 posto, prema prvoj procjeni koju je u utorak objavio državni statistički zavod.

BDP je rastao brže nego u 2015. godini, kada se povećao za 2,3 posto. Mjeren tekućim cijenama, slovenski BDP na kraju prošle godine iznosio je 39,769 milijardi eura, što je nominalno, mjereno tekućim cijenama. porast od 3,1 posto, dok realni rast iznosi 2,5 posto.

Vanjska potražnja lani je bila glavni generator rasta pa se izvoz povećao za 5,9 posto, iako je njegov rast nešto usporen u odnosu na ranije razdoblje, a trend povećanja domaće potrošnje je nastavljen. Domaća potražnja bila je veća za 2,4 posto, rast potrošnje domaćinstava 2,8 posto, a domaća potrošnja za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2015.

Prema analizi statističkog zavoda, slični trendovi u razini porasta potrošnje zadnji su se put bilježili u prvoj polovici 2008. godine, s time da sada vanjskotrgovinski saldo pomalo pada pa je izvoz rastao sporije od uvoza.

Prva ocjena rasta BDP-a domaće statistike nešto je povoljnija od procjena slovenskih i međunarodnih ustanova, koje su predviđale rast od 2 do 2,3 posto, a konačni podaci o slovenskom BDP-u u 2016. bit će objavljeni u kolovozu ove godine.