SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Slovenija lani prvi put s uravnoteženim prihodima i rashodima opće države
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.03.2018. - 17:51:17
LJUBLJANA - Slovenija je lani zahvaljujući visokom rastu BDP-a, po prvi put od stjecanja samostalnosti uravnotežila prihode i rashode opća države, ostvarivši u 2017. godini suficit javnih financija u visini 13 milijuna eura, objavili su u petak slovensko ministarstvo financija i državni ured za statistiku.

Zahvaljujući visokom lanjskom rastu BDP-a od 5 posto, država je lani po prvi put zabilježila minimalni plus od 13 milijuna eura, što je 0,03 posto BDP-a, dok je u 2016. imala 770 milijuna eura deficita, rečeno je na konferenciji za novinare statističkog zavoda.

Prihodi javnih financija lani su povećani za 1,14 milijardi eura odnosno za 6,5 posto, dok su izdaci rasli sporije, za dva posto.

I dalje je, međutim, problematična visina javnog duga koji se smanjuje, ali je još uvijek četiri puta veći nego 2008. godine, pred izbijanje gospodarske krize. Slovenski javni dug trenutačno iznosi 32 milijarde eura, što je 73,6 posto njenog ukupnog BDP-a, odnosno 15.442 eura po stanovniku, objavio je statistički zavod.
Slovenski proračunski deficit u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 108,4 milijuna eura, što je za trećinu manje nego u istom razdoblju lani.