SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Siemensova dobit zbog troškova restrukturiranja potonula 46%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.11.2018. - 08:34:01
BERLIN - Visoki troškovi restrukturiranja poslovanja u Siemensovoj elektrani pogodili su tromjesečne poslovne rezultate njemačkog industrijskog diva, pa je njegova dobit pala za 46 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 681 milijun eura.

Ta kompanija, sa sjedištem u Muenchenu, u četvrtak je izvijestila da je u njezinom četvrtom poslovnom kvartalu, do kraja listopada, prodaja porasla za 2 posto na 22,6 milijardi eura, dok je dobit oštro pala.

U cijeloj poslovnoj godini Siemens bilježi lagani porast dobiti i prodaje. Tako mu je dobit porasla sa 6,09 milijardi eura, koliko je iznosila u prethodnoj poslovnoj godini, na 6,12 milijardi eura u 2018., dok je prodaja istodobno porasla s 82,86 na 83,05 milijardi eura.

I dok su svi odjeli zabilježili rast dobiti i prodaje, nastavljena je kriza u elektrani zbog prekomjernih kapaciteta, posebice velikih plinskih turbina.

Veliki troškovi restrukturiranja izazvali su gubitak od 139 milijuna eura u tom odjelu tijekom poslovne 2018. godine, dok je prodaja pala za 8 posto na godišnjoj razini, na 3,35 milijardi eura.

Početkom godine Siemens je došao do sporazuma sa sindikatima o smanjenu broja zaposlenih u kompaniji u Njemačkoj za 2.900 osoba i restrukturiranju proizvodnih lokacija.

Siemens je procijenio troškove smanjenja broja radnih mjesta u odjelu proizvodnje energije na 301 milijun eura.