SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Šćuric: Montenegro Airlines može biti profitabilan
Autor/izvor: SEEbiz / Mina-business
Datum objave: 13.10.2019. - 18:28:24
PODGORICA - Crnogorski avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) smanjuje gubitak i trebalo bi dati priliku menadžmentu da dovrši proces koji ide u vrlo pozitivnom smjeru, prema profitabilnosti poslovanja i nezavisnosti od državne pomoći, ocijenio je vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

"Mislim da se kompanija dobro vodi. Iako je akumuliran gubitak u MA ogroman, činjenica je da kompanija istinski smanjuje gubitak i uz ovakav trend bi u par godina mogla biti profitabilna", rekao je Šćuric agenciji Mina-business.

Kompanija, kako je kazao, preduzima dobre mjere, poput unificiranja flote, sistematizacije linija, smanjenja sezonalnosti, poslovnog modela koji omogućuje veće kapacitete ljeti, kao što je wet lease zakup Boeinga 737.

"Crna Gora je imala sreću da nije dovršila pregovore sa 4K, sa kojom je pregovarala o prodaji MA. Jer da se to desilo, danas ne bi bilo MA, kao što nema ni Adria Airways-a", naveo je Šćuric, koji je i kolumnista portala Tango six.

On je kazao da misli da je to više nego dobro upozorenje i lekcija Crnoj Gori i drugima.

"Privatizacija nije bauk, ali je treba sprovesti ekstremno pažljivo i ne pod svaku cijenu", dodao je Šćuric.

On je, komentarišući bankrot Adria Airways-a, kazao da je to rezultat nevjerovatne indolentnosti politike, ali i potpune nesposobnosti uprave 4K, koja je napravila više krucijalnih grešaka u vrlo kratko vrijeme, koje bi uništile i daleko veće kompanije.

"Nevjerovatno je da vlast nije, uprkos svih upozorenja, shvatila da 4K nije dobra kompanija, da je potpuno neiskusna u vazduhoplovnom biznisu", smatra Šćuric.

Prema njegovim riječima, još je manje vjerovatno da vlast nije obavila inspektorski nadzor nad 4K, pa je bila iznenađena bankrotom. Upravo zato nije ni imala akcioni plan kada se bankrot dogodio.

"A sada je vazduhoplovstvo Slovenije u haosu, a privreda istinski trpi", dodao je Šćuric.

Croatia Airlines bi, kako je ocijenio, bila u istoj situaciji kao i Adria da država nije 'upucala' 33,8 miliona eura u kompaniju.

"Kako je dokapitalizacija bila prije šest godina, opravdano je za pitati se zašto išta nije uspjela, uz 106 miliona eura investicija, te nakon toga prodaja aviona, motora, Pleso prevoza i slotova na Heathrowu", naveo je Šćuric.

On je, odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost realizacije ideje o spajanju regionalnih avio-kompanija u jednu, kazao da to niti ima smisla, niti je operaciono logično i u skladu sa modernim trendovima u vazduhoplovstu.

"Isto bi značilo više hubova i baza, a to svakako nije model koji danas može biti isplativ, i od njega je odustala velika većina kompanija. Konačno, što bi se time dobilo", pitao je Šćuric.

Prema njegovim riječima, spajanje gubitaša nikada ne stvara pozitivu u poslovanju, nego još veći problem i većeg gubitaša.

"Moguće su neke akvizicije, na primjer Air Serbie u Montenegro, ali velika panbalkanska kompanija niti je realnosti, niti iole pametan poslovni potez", zaključio je Šćuric.