SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Sberbank izbjegava rizik od Brexita otvaranjem ciparske podružnice u Londonu
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 02.08.2019. - 09:03:22
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank izbjegao je rizik zbog potencijalnog Brexita bez dogovora otvarajući podružnicu svog ciparskog poslovanja u srcu Londona, piše IntelliNews.

Lukav plan omogućit će trgovcima Sberbanke u Londonu da i dalje nude usluge širom čitavog bloka Evropske unije ako Britanija, pod vodstvom svog novog premijera Borisa Johnsona, bez ikakvog sporazuma izađe iz EU-a.

Banka je istaknula utjecaj različitih "scenarija izlaska" na njeno poslovanje u nedavnom izvještaju UK Company House.

"Ako tvrtka izgubi sposobnost da ima slobodan "pasoš" za ulazak u zemlje EU-a, onemogućit će joj se pristup klijentima sa sjedištem u EU-u", objasnio je šef podružnice Sberbank UK.

"Planirano ublažavanje takve situacije bilo bi ponuditi klijentima mogućnost da se suoče s drugom tvrtkom u grupi, najvjerojatnije SIB (Cipar) Ltd, direktno ili preko londonske podružnice, prevladavajući regulatorne režime koji to dopuštaju".

Sberbank, glavni zajmodavac Kremlja s oko 46% depozita zemlje, prije nešto više od godinu dana tiho je otvorio londonsku podružnicu svoje jedinice Sberbank CIB Cyprus na istoj adresi Flote Street kao i njeno sjedište u Velikoj Britaniji.

Ključno pitanje pasoša potaknulo je mnoštvo banaka, investicijskih menadžera i osiguratelja na otvaranje podružnica i ureda u dobro pozicioniranim glavnim gradovima EU-a, kao što su Frankfurt, Dublin i Pariz.

VTB, Sberbankov državno kontrolirani rival, preselio je nekoliko poslovnih linija, te dio svog londonskog osoblja u Frankfurt.