SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Sava preuzela Energoprojekt Garant
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.11.2017. - 19:00:38
BEOGRAD - Energoprojekt je ostao bez osiguravajućeg društva Garant jer je većinski vlasnik, firma Napred razvoj, odlučio da ga proda slovenačkom Sava osiguranju, saznaje Blic.

Ugovor je potpisan u četvrtak (16. decembra 2017. godine), pa je ispunjen zahtev NBS, koja je naložila Napred razvoju, većinskom vlasniku Energoprojekt Holdinga, da do 18. novembra otuđi svoje posredno učešće u Garantu, jer nije pribavila njenu saglasnost prilikom preuzimanja srpske građevinske kompanije, piše list Blic u petak (17. novembra 2017. godine).

NBS je 18. avgusta dala nalog Napred razvoju da u roku od tri meseca otkloni te propuste, i to: prodajom svog učešća u Holdingu ili prodajom Garanta, od strane Holdinga.

Drugi akcionari koji su Blic i obavestili o ovoj transakciji smatraju da nije primereno da zbog propusta Napred razvoja ceh plati Energoprojekt, koji ostaje bez zdravog osiguravajućeg društva.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 kaže da Vlada nije zvanično obaveštena o ovoj transakciji, ali da je do kabineta premijerke i nekih ministara informacija ipak došla.

- Premijerka Ana Brnabić je zatražila dodatne informacije, jer je interesuje da li je prodaj obavljena zakonito, odnosno da li je trebalo da se traži saglasnost Vlade. Nju posebno zanima da li Srbija, koja ima 33% kapitala EP holdinga, imati štete od te transakcije. Na njeno insistiranje je nedavno i donet zaključak o sazivanju vanredne skupštine Holdinga - objašnjava sagovornik Blica.

Stručnjaci, pak, tvrde da ovakav postupak Napred razvoja nije nezakonit.

- NBS im je dala dve solucije i oni su izabrali onu koja njima odgovara. To je sa aspekta njihovih interesa sasvim logično. Ono što nije logično je to što se država sa zakašnjenjem uključuje u ceo slučaj - kaže Dragan Dragašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.