SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VODE
 
Saradnja Srbije i Kine u oblasti upravljanja vodama
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 11.05.2019. - 18:04:14
BEOGRAD – Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sastala se danas sa delegacijom Kine koju je predvodio zamenik ministra vodnih resursa Lu Guihiu povodom predstavljanja projekta za unapređenje vodoprivrede, podizanja kvaliteta upravljanja vodama i vodosnabdevanja Srbije.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boban Kostić rekao je novinarima posle sastanka u zgradi JVP „Srbijavode" da je poseta delegacije Kine u sklopu saradnje dve zemlje u okviru kineske inicijative „Pojas i put".

Podsetio je da je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u poseti Kini gde su potvrđeni dugogodišnji prijateljski odnosi dveju zemalja.

„Današnji sastanak se odnosio na probleme u oblasti voda sa kojima se suočavaju Kina i Srbija", rekao je Kostić i naveo da je sastanak bio konstruktivan i kvalitetan.

Generalni direktor JVP „Srbijavode" Goran Puzović rekao je da su na sastanku definisani mogući vidove saradnje i pomoći Kine u savladavanju problema vezanih za sektor voda u Sbiji.

„Definisali smo četiri osnovne tačke saradnje Kine i Srbije u oblasti voda", kaže Puzović.

Objasnio je da se pomoć odnosi na pripremu i izradu tehničke dokumentacije u izgradnji zaštitnih sistema za odbranu od poplava.

Druga tema je, kaže, razvoj navodnjavanja u Srbiji i iskustva i znanja koja može da prenese Kina kao ogromna zemlja koja se, dodaje, suočava sa mnogo većim problemima od Srbije.

Treći vid pomoći je, navodi, u pripremi mapa vezanih za eroziju i bujice, a četvrti, razvoj vodoprivrednog informacionog sistema i sistema rane najave.

„Imamo najavu da će doći do jednog ozbiljnijeg poplavnog talasa. U naredna dva dana predstavnici kineske delegacije moći će i da vide kako mi sprovodimo odbranu od poplava i na koji način štitimo prvenstveno živote naših ljudi, i imovinu", rekao je Puzović.

Kako je najavljeno, kineska delegacija će sutra obići nekoliko lokacija u Srbiji kako bi se kroz konkretne primere na terenu razmotrili mogući načini saradnje.