SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKVIZICIJE
 
Sanofi kupio belgijski Ablynx, druga velika akvizicija tvrtke ove godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.01.2018. - 15:00:41
PARIZ - Francuski proizvođač lijekova Sanofi dogovorio je kupnju belgijske biotehnološke tvrtke Ablynx za 3,9 milijardi eura, što je nakon akvizicije američke kompanije Bioverativ drugi veliki posao koji je kompanija sklopila ovog mjeseca.

Sporazum je znak daljnjeg ubrzanja aktivnosti pripajanja i akvizicija u biotehnološkom sektoru na globalnoj razini, a dolazi nakon što je Ablynx odbacio ponudu danske farmaceutske kompanije Novo Nordisk "tešku" 2,6 milijardi eura.

Sanofi je u ponedjeljak izvijestio kako će za Ablynx platiti 45 eura po dionici u gotovini, što je 21,2 posto više u odnosu na cijenu prilikom zatvaranja burze u petak, a što je više no dvostruko više od cijene prije no što je Novo Nordisk objavio inicijalnu ponudu.

Ovog mjeseca zabilježen je uzlet broja akvizicija u biotehnološkoj industriji vrijednih više milijardi dolara, između ostalog američka je tvrtka Celgene platila devet milijardi dolara za Juno Therapeutics, tvrtku specijaliziranu za istraživanje i liječenje raka.

Kada su u pitanju spajanja i akvizicije, nekoliko stručnjaka predviđa intenzivnu godinu, pri čemu takvi sporazumi proizlaze iz potrebe velikih proizvođača da se domognu obećavajućih novih lijekova koje razvijaju manji konkurenti u cilju oživljavanja posustalog rasta.

"S Ablynxom nastavljamo unaprijeđivati stratešku preobrazbu našeg istraživanja i razvoja, širimo paletu novih lijekova te jačamo našu platformu za rast u području lijekova za rijetke poremećaje krvi", izjavio je glavni izvršni direktor Sanofija Olivier Brandicourt.

Prošlog tjedna Sanofi je sklopio ugovor o kupnji američke biotehnološke tvrtke Bioverativ, specijalizirane za lijekove za hemofiliju i rijetke bolesti krvi, vrijedan 11,6 milijardi dolara, što je najveća akvizicija u proteklih sedam godina, a predstavlja snažan potez u jačanju prisutnosti u liječenju rijetkih bolesti.