SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MRAK
 
Ružić: Nema medijskog mraka u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 01.12.2017. - 10:31:14
BEOGRAD - Ne bih mogao da se složim da učestvujem u izvršnoj vlasti koja pravi medijski mrak u Srbiji, odgovorio je ministar državne uprave Branko Ružić na pitanja građana sa "Fejsbuk" stranice Danasa o učešća u vlasti koja pritiska medije i zahtevima Grupe za slobodu medija i dodao da je uvek kroz istoriju bilo najteže onima koji objektivno informišu.

Ružić je rekao da "ono što je svakako potrebno i pohvalno jeste činjenica da je na inicijativu premijerke Brnabić održan sastanak sa predstavnicima te grupe (za slobodu medija) na kojem su oni izneli svoje rezerve, zahteve, kritike".

"Smatram da su neosnovani ataci kada se govori o medijskom mraku u ambijentu u kojem imate i visoko tiražne i malo manje tiražne pisane medije koji sasvim slobodno, što je i dobro, imaju opozicioni ugao gledanja na dešavanja i procese u društvu, a takođe i elektronski mediji, barem jedan na kablu, koji ima jedan takav ugao. Onda verovatno u percepciji različitih aktera, neki mediji su definisani kao oni koji favorizuju vlast", napomenuo je Ružić.

On je naveo da bi isto odgovorio i pre deset godina.

Funcioner SPS ponovio je izjavu Ivice Dačića da će, ako njegova stranka bude imala kandidata za gradonačelnika Beograda, to biti Milutin Mrkonjić ili Aleksandar Antić.

"Ukoliko se opredelimo za model samostalnog nastupa na izborima, SPS će svakako imati svog kandidata za gradonačelnika. Za sada smo razgovarali o aktuelnom ministru energetike Aleksandru Antiću, zbog njegovog iskustva u radu u gradu Begradu i inženjeru Milutinu Mrkonjiću, koji je ne samo nacionalno i regionalno, nego i planetarno prepoznat kao nosilac važnih infrastrukturnih projekata".

Ružić je na pitanje jednog građanina da prokomentariše "apsolutni gubitak identiteta SPS koji je integrisan u SNS", rekao da "nema razloga za bilo kakvu zebnju" i naveo kao primer dobrih rezulata izbora na lokalu, koji su održani nedelju dana nakon dominantne pobede Aleksadra Vučića na predsedničkim izborima.

Funkcioner SPS je rekao i da je "ta mnogo puta izgovorena rečenica da postoji partijsko zapošljavanje u Srbiji, nešto što je u predhodnim decenijama prisutno".

"To nije isključivo partijsko zapošljavanje, nego i potreba da se obezbedi minimalna kategorija socijalnog mira, aii složiću se na veoma pogrešan način", tvrdi Ružić.

"Dakle, jasnim reformama koje sprovodimo u prethodnih četiri ili pet godina, mere fiskalne konsolidacije, discipline, racionalizacije ili optimizacije u svakom slučaju doprinose da se jedan ovakav trend suzbije".

Jednog građanina je interesovalo Ružićevo mišljenje o partijskim preletanjima na lokalu i pritiscima centrale SNS u Beogradu na prekomponovanje vlasti.

"To je više pitanje etike i kućnog vaspitanja onih koji su skloni preletanju. Zakonski okvir je takav da ja kao resorni ministar tu ne mogu bilo šta da promenim", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

"Ja nikada ne bih prihvatio bilo koga iz drugih stranaka ukoliko prethodno ne podnese ostavku na funkciju koja mu je ta stranka omogućila", naveo je.

On je dodao treba imati u vidu da je "2009. godine, upravo na zahtev Venecijanske komisije, usvojen taj stav da odborničko ili poslaničko mesto pripada odborniku, iako 90 odsto tih koji prelete imenom i prezimenom ne bi možda dobili glasove ni u krugu najbliže rodbine".