SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Rekordna profitabilnost bankarskog sektora u regiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.07.2019. - 12:33:17
ANALIZA - Raiffeisenovi analitičari previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskoga sektora u srednjoj i istočnoj Europi (SIE), uz dvoznamenkast povrat na kapital u srednjoj Europi (SE), jugoistočnoj Europi (JIE) i istočnoj Europi (IE).

Daleko najprofitabilnija tržišta Češke Republike i Kosova, dok su po svome oporavku najzanimljivija tržišta Rumunjske, Mađarske i Ukrajine. Dobit bankarskoga sektora SE-a i JIE-a za 2018. iznosi 13-14 milijardi EUR, a u cijeloj regiji SIE-a više od 30 milijardi EUR.  

Udio neprihodonosnih kredita u SIE-u postao jednoznamenkast, u tri glavne države SE-a (Češka, Mađarska, Slovačka) na niskih 3,3 posto, u JIE-u iznosi 7 posto, a u IE-u 9,3 posto. 

Sve je veća diferencijacija regionalnih strategija velikih prekograničnih banaka, no Češka Republika i Rumunjska uz Rusiju i dalje su među glavnim tržištima velikih bankovnih grupa u SIE-u.

Ruskome bankovnom tržištu pogoduju konsolidacija, ponovno dvoznamenkast povrat na kapital i stabilno poslovanje u Rusiji dobro ukorijenjenih stranih banaka.

Tržišni udio austrijskih banaka u SIE-u opet blizu rekordnih razina. Potencijal za rast u JIE-u i SE-u donekle će se smanjiti, osobito u segmentu poslovanja sa stanovništvom, između ostaloga zbog kočnica regulatora.

Raiffeisenovi analitičari podigli očekivanja rasta za Mađarsku, Rumunjsku i Ukrajinu, predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji te očekuju blago usporavanje rasta kredita u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj.