SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Rast broja izdanih građevinskih dozvola se nastavlja usporenijom dinamikom
Autor/izvor: SEEbiz / HGK
Datum objave: 14.05.2018. - 16:39:07
ANALIZA - U ožujku ove godine izdano je 812 građevinskih dozvola (671 za zgrade i 141 za ostale građevine), što je 3,3% više izdanih građevinskih dozvola nego u istom mjesecu prošle godine (4,3% više za zgrade i 1,4% manje za ostale građevine).

Riječ je o nastavku kontinuiteta rasta broja izdanih građevinskih dozvola koji se uz rijetke iznimke proteže još od studenoga 2015. godine, s tim da se u posljednjih šest mjeseci dinamika rasta spustila ispod dvoznamenkastih razina. Glavni je razlog usporenijeg rasta u dosegnutoj razini aktivnosti, odnosno narasloj bazi, pa je tako u prva tri mjeseca ove godine izdano 4,1% više građevinskih dozvola nego u prva tri mjeseca pretkrizne 2008. godine.

Podatak treba promatrati u kontekstu činjenice da se u posljednje vrijeme izdaje veći broj građevinskih dozvola za ostale građevine, ali znatno manje predviđene vrijednosti radova nego prije krize. Stoga je predviđena vrijednost radova u prvom kvartalu ove godine i dalje bila 9,1% manja nego u prvom kvartalu 2008. godine. Iz istog je razloga udio izdanih dozvola za zgrade u ukupno izdanim građevinskim dozvolama u ožujku ove godine iznosio 82,6%, što je identično prosječnom udjelu u prošloj godini, dok je, primjerice, u ožujku 2008. godine taj udio iznosio 91,3%.

U takvim je okolnostima u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje 2017. godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 4,3% (rast za 6,0% kod zgrada i pad za 3,1% kod ostalih građevina), uz smanjenje predviđene vrijednosti radova za 8,2% (pad za 24,2% kod zgrada, uz rast za 50,7% kod ostalih građevina). Rast predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama u kontinuitetu je prisutan u posljednja tri mjeseca, što bi mogla biti naznaka mogućeg oživljavanja aktivnosti u niskogradnji.

U ožujku su nastavljene i pozitivne tendencije u stanogradnji, pa je tako broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u odnosu na isti mjesec prošle godine povećan za 20,0%, a korisna površina stanova za 28,4%.

Kontinuitet oživljavanja interesa investitora za stanogradnju uočljiv je od početka 2016. godine, a njegov je nastavak poduprt pozitivnim tendencijama na tržištu rada, rastom plaća, primjenom poticajnih mjera pri kupnji stanova te rastom cijena stambenih nekretnina. Ipak, 3014 izdanih građevinskih dozvola za stanove u prvom kvartalu ove godine i dalje je 41,3% manje od broja dozvola izdanih u prvom kvartalu pretkrizne 2008. godine.

Nastavak rasta ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola uz povećanje predviđene vrijednosti radova u niskogradnji dobar je signal mogućeg intenziviranja građevinske aktivnosti i smanjivanja strukturne neusklađenosti u kretanju obujma građevinskih radova u visokogradnji i niskogradnji. Preduvjet za to je brža realizacija investicijskih namjera naznačenih građevinskim dozvolama, odnosno snažniji rast investicijske aktivnosti poduprt učinkovitijim korištenjem raspoloživih sredstava iz fondova EU.