SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Radnici Teve u Izraelu drugi dan u štrajku zbog najavljenih otkaza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.12.2017. - 15:54:00
Zadnja izmjena: 18.12.2017. - 22:29:16
JERUZALEM - Radnici u izraelskoj farmaceutskoj tvrtki Teva Pharmaceuticals Industries (TEVA) nastavili su u ponedjeljak štrajkati drugi dan zaredom zbog najavljenih otkaza, blokirajući ceste u Jeruzalemu i prekidajući rad u nekoliko postrojenja u zemlji.

Stotine Tevinih zaposlenika, od kojih mnogi u bijelim laboratorijskim kutama, blokirali su ulicu i ulaz u ministarstvo financija u Jeruzalemu, u kojem su se sindikalni čelnici trebali sastati s dužnosnicima ministarstva financija i gospodarstva i predstavnicima Teve.

Dugovima opterećena TEVA, inače vlasnica hrvatske Plive i najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, prošlog je tjedna objavila da će smanjiti broj svojih radnika na globalnoj razini za više od 25 posto, odnosno za njih 14.000, od čega 1.700 u Izraelu gdje će također zatvoriti proizvodno postrojenje.

Takvi su planovi izazvali ljutnju tamošnjih sindikata i političara koji su uvjerenja da radnici ne bi trebali ispaštati za tvrtkine neuspjele investicije u inozemstvu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izjavio da se ovaj tjedan namjerava sastati s izvršnim direktorom Teve Kareom Schultzom kako bi pokušali minimalizirati posljedice po zaposlenike, nakon što su tisuće radnika u organizaciji sindikata u državnom sektoru održale poludnevni štrajk u znak solidarnosti s radnicima Teve.

Štrajk je primorao na zatvaranje zračnu luku Ben Gurion, rad banaka, burze u Tel Avivu i svih državnih ministarstava.

Teva je jedan od najvećih izraelskih poslodavaca. Avi Nissenkorn, predsjednik Histadruta, krovne organizacije svih sindikata zaposlenika u državnom sektoru, kazao je da su "otkazi zadnja opcija kojoj se pribjegava" i poziva vladu da minimizira štete radnicima i pobrine se da Tevini pogoni ostanu u Izraelu.

Radnici Teve Medicala blokirali su ulaze u lučki grad Ashdod i u sjedišta kompanije, te su zatvorili još dva postrojenja. U tvornici u Jeruzalemu stotine su se radnika od nedjelje utaborili i postrojenje će vjerojatno ostati zatvoreno u ponedjeljak.

U postrojenjima Kfar Saba 250 radnika planira od danas u podne po lokalnom vremenu na četiri sata obustaviti rad, dok će se štrajkovi tijekom dana održati na drugim Tevinim postrojenjima, kažu u Histadrutu.

Teškoće koje su zadesile izraelsku farmaceutsku tvrtku smatraju se štetnima za izvoz i rast tamošnjeg gospodarstva.

Otkazi proizlaze iz Tevina preuzimanja 35 milijardi dolara duga u sklopu prošlogodišnje akvizicije Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavisa za 40,5 milijardi dolara, a koja se vremenski poklopila s ubrzanim padom cijena generičkih lijekova u Sjedinjenim Državama i s početkom konkurencije njezinu najprodavanijem lijeku za liječenje multiple skleroze naziva Copaxone.

U sklopu dvogodišnjeg plana restrukturiranja,Teva planira smanjiti bazu troškova za tri milijarde dolara do kraja 2019. godine, sa procijenjenih 16,1 milijardi dolara za 2017. godinu, podsjeća Reuters.

(Hina) xvmo yduk