SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
Radnici Luke Bar traže da kolektivni ugovor važi trajno
Autor/izvor: SEEbiz / Pobjeda
Datum objave: 08.04.2017. - 12:02:59
BAR - Sindikat Luke Bar insistira da kolektivni ugovor važi trajno, a ne tri godine, kako je Tenderska komisija dogovorila sa poljskim OT Logisticsom, koji je jedini dodstavio ponudu za kupovinu trećine ove barske kompanije.

Predsjednik većinskog sindikata Luke Savo Nikotić juče je Pobjedi kazao da je za radnike neprihvatljivo da kolektrivni ugovor važi samo tri godine i dodao da će se protiv toga grčevito boriti.

„Iduće sedmice očekujemo da dobijemo na uvid dio iz prijedloga kupoprodajnog ugovora koji se odnosi na kolektivni ugovor. Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović sindikatu je obećao da ćemo ga dobiti na uvid prije konačne odluke", objašnjava sindikalac.

„Do sada smo dva puta razgovarali sa Tenderskom komisijom i prenijeli im naš zahtjev oko kolektivnog ugovora. Nijednom nam nije potvrđeno da će naš zahtjev biti ukalkulisan u kupoprodajni ugovor. Ali smo bili jasni da je za radnike neprihvatljiva granica od tri godine", kaže Nikotić i dodaje da je identičan stav i drugog manjinskog sinditaka.

Sindikat, ističe on, nema direktnog kontakta sa Poljacima niti sa njihovim predstavnicima.

„Mi smo u iščekivanju, ali tvrdi u stavovima", objašnjava on.

Nikotić kaže da će radnici odlučiti šta dalje, ukoliko Vlada ipak zaključi ugovor sa OT Logistikom, u kojem ostane rok važenja kolektivnog ugovora tri godine.

„U toj varijanti ne mogu garantovati ništa. Da li će biti potpune obustave rada ili blokade zavisi od odluke većine od 412 radnika koji su u stalnom radnom odnosu, plus dio koji radi na određeno zbog povećanog obima posla", kaže sindikalni lider, koji ističe da ne žele da se nađu u situaciji da se pitaju gdje će nakon tri godine.

„Vakuum nakon tri godine za radnike je neprihvatljiv. To je osnovno pitanje koje ne možemo da preskočimo jer je kolektivni ugovor za nas zakon. Tražimo poštovanje kolektivnog ugovora u potpunosti, ali ne isključujemo da bilo koja strana može pokrenuti pitanje njegovih izmjena, o čemu mora pregovarati sa sindikatom", objašnjava on.

Na pitanje da li su zadovoljni poljskom kompanijom koja namjerava da privatizuje Luku sindikalac kaže da jedini kontakt u vezi Poljaka imaju sa svojim kolegama u hrvatskoj Luci Rijeka u kojoj imaju 21 odsto kapitala.

Nikotić podsjeća da radnici, opštinski parlament, neke opozicione partije i NVO smatraju da sada nije vrijeme za prodaju Luke.

Predstavnici Vlade su u pregovorima sa OT Logistikom dogovorili poštovanje postojećeg kolektivnog ugovora tri godine. Iz Tenderske su nakon završetka razgovora saopštili da je kolektivnim ugovorom predviđeno povećanje minimalne cijene rada sa sadašnjih 90 na 140, odnosno 150 eura u slučaju privatizacije. Predviđeno je da se za tri godine neće utvrđivati višak zaposlenih, a obaveza ponuđača je da obezbijedi isplatu zarada, poreza i doprinosa, naknada i svih drugih davanja zaposlenim u skladu sa kolektivnim ugovorima koji su bili u Sobi sa podacima.

U pregovorima Vlade i OT Logistika cijena 30 odsto akcija Luke povećana je 20 odsto na 8,5 miliona eura, a investicije za tri godine su planirane 14 miliona eura.

Tenderska komisija za privatizaciju bi trebalo iduće sedmice da uputiti prijedloge ugovora Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte. Savjet bi, ukoliko sve bude prihvatljivo, prijedloge trebalo da uputi Vladi na razmatranje i usvajanje.