SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTEST
 
Radnici Aluminija pred zgradom Vlade FBiH, pregovori sa Arapima nisu im poznati
Autor/izvor: SEEbiz / Patria
Datum objave: 04.07.2019. - 14:15:41
SARAJEVO - Grupa radnika Aluminija iz Mostra stigla je pred zgradu Vlade Federacije BiH gdje će zatražiti pomoć za ovu kompaniju koja je pred kolapsom, ali i procesiuranje onih koji su urušili ovog nekadašnjeg mostarskog giganta za preradu aluminija.

Oko 150 radnika krenulo je jutros iz Mostara prema glavnom gradu BiH.

Direktor Aluminija Dražen Pandža objavio je u srijedu da će mostarska fabrika biti ugašena prve minute u subotu, zbog ogromnih dugova.

Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovine odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Rome Bokšić rekao je Patriji da će radnici u Sarajevu od Vlade tražiti pomoć za Aluminij, ali i to da se procesiraju odgovorni za propast kompanije. Bokšić je rekao da je fabrika u dugovima već duže vrijeme, ali da su čelni ljudi Aluminija i dalje uzimali visoke plate, zapošljavali vlastite kadrove u kompaniju, premda zauzvrat nisu ponudili nikakav rezultat.

U Vladi Federacije BiH za danas je najavljen sastanak čelnika Vlade i potencijalnih arapskih investitora koji su zainteresovani da kupe udio u posrnulom Aluminiju iz Mostara.

Prema pisanju Dnevnog avaza, riječ je o firmi WAQT Trade LLC iz Dubaija, čiji su predstavnici zainteresovani za Vladin udio u Aluminiju (44 posto) kao i za 12 posto dionica malih dioničara u mostarskoj kompaniji, čime bi WAQT Trade LLC preuzeo upravljački paket u Aluminiju.

Novinskoj agenciji Patria potvrđeno je da se početak sastanka očekuje oko 14,30 u zgradi Vlade u Sarajevu.

Na pitanje na koji način Sindikat promatra današnje pregovore između Vlade i investitora iz Dubaija, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Bokšić rekao je za novinske agenciju Patria da Sindikat ni na koji način nije uključen u te pregovore, nisu im poznati uslovi potencijalnih investitora pa se ne može ni očitovati na te pregovore.

"Mi smo jedino zainteresirani da se sačuva tvornica i radna mjesta u njoj, a na vlasniku je da odluči na koji način će to postići", rekao je Bokšić.

"Nama je bitno da firma nastavi sa radom i da se prava radnika ne umanjuju", dodao je Bokšić komentarišući šta očekuje od novih vlasnika kompanije ukoliko Vlada i drugi dioničari odluče prodali paket upravljačke strukture u Aluminiju.