SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKAZI
 
Radnici Aluminija počeli dobivati otkaze
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 04.09.2019. - 08:29:57
MOSTAR - Bijes, tuga i razočarenje tri su osjećaja koja su se danas mogla osjetiti ispred kapija ugašenog giganta Aluminija d.d. Mostar. Prvi od oko 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom došli su po svoje raskide ugovora o radu još uvijek ne vjerujući da je danas kraj.

Nakon što su i posljednji put kao radnici, nekad najprofitabilnije hercegovačke kompanije, izašli kroz službeni ulaz ostaje samo čekanje kad će s računa Aluminija krenuti isplate otpremnina. Ona zavise od vremena provedenog u kompaniji, a u prosjeku iznose oko 8,5 hiljada KM, dok najveće dosežu i 16 hiljada.

Saša Sudar nakon 21 godine provedene u pogonima južno od Mostara danas je dobio raskid ugovora o radu.

"Direktor je obećao da će otpremnina biti isplaćena za tri dana. Šta sad?! Ne znam, najvjerovatnije odlazim vani. Ovdje nema perspektive", kazao je Sudar.

Sudar je sve te godine proveo radeći u pogonu Elektroliza, onom koji je mostarsku kompaniju činio zaista aluminijskom industrijom. Šanse da se Elektroliza ponovo pokrene su na nivou čuda. Zna to i Saša Sudar te se ne nada da će ikad više dobiti poziv od uprave Aluminija.

Drugi pogon koji je po mnogima osuđen na sličnu sudbinu je fabrika Anoda. Kako saznajmo u ovom periodu za pokretanje proizvodnje u njemu niko se nije zainteresovao, od potencijalnih strateških partnera, ali ni onih kompanija koje bi željele neki vid saradnje. Anode iz mostarskog Aluminija dimenzijama odgovaraju samo vlastitoj Elektrolizi te jednoj kompaniji u Španiji.

Aluminij je do gašenja struje 10. jula zapošljavao preko 900 radnika i bio vodeći bh. izvoznik. Određen broj radnika otišao je u penziju, neki su već prvih dana preuzeli papire i krenuli "trbuhom za kruhom", a po novoj sistematizaciji radnih mjesta njih oko 500 proglašeno je tehnološkim viškom.

Javna je tajna da je određeni dio radnika "zbrinut" u druge kompanije kao što su Elektroprivreda HZHB i Elektroprenos. U radnom odnosu ostaje 380 radnika, onih iz pogona Livnice i pretećih službi.

Aluminij je kompanija u kojoj Vlada Federacije BiH ima 44 posto vlasništva, mali dioničari imaju isto toliko, a Vlada Republike Hrvatske 12 posto. Dionicama Aluminija se i dalje trguje na Sarajevskoj berzi po kursu od oko 60 KM.