SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKTIVIZAM
 
Prva Povorka ponosa u Sarajevu okupila više od 3.000 ljudi
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 08.09.2019. - 13:59:15
SARAJEVO - Prva Parada ponosa održana je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom "Ima izać", prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.

Titovom ulicom u Povorci ponosa trebalo bi prošetati više od 500 sudionika. Osim građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, glavnom ulicom šetat će i sudionici Povorke ponosa iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije.

Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smjeti reći svojim bližnjima tko su, ali i njima ova povorka daje snagu da se može desiti promjena, poručila je prisutnima Lejla Huremović, članica organzacijskog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa.

Istaknula je daje svakodnevnica LGBTIQ osoba nevidljiva.

"Naša svakodnevnica je toliko nevidljiva da nas često i obitelji ignoriraju. Nad nama se vrši nasilje, tjeraju da budemo to što nismo. U školi i na fakultetu ne smijemo reći koga volimo, jer profesori i profesorice javno ističu mržnju", rekla je.

Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas, kazao je danas u obraćanju prisutnima u prvoj bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa jedan od članova organizacijskog odbora, Branko Ćulibrk.

"Mi, lezbijke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvaćaju, omalovažavaju i tuku. Ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba. Još nemamo zakon o istospolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", dodao je.