SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DONACIJE
 
Proizvođači žele donirati 3.800 tona jabuka i mandarina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.11.2014. - 12:43:09
ZAGREB - U sklopu provedbe interventne mjere Europske komisije o doniranju voća u humanitarne svrhe, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je zaprimila ukupno 275 zahtjeva proizvođača za donacijom 3.801 tona jabuka i mandarina.

Iz Agencije ujedno apeliraju na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri te ističu da je za jabuke već iskorišteno 65 posto dozvoljene kvote, odnosno 2.738 od 4.050 tona.

Za doniranje mandarina se pak bilježi znatno slabiji odaziv proizvođača te je do sada iskorišteno 13 posto dozvoljene kvote, odnosno 1.060 od 7.900 tona.

Iz tog razloga, a s ciljem detaljnog informiranja proizvođača mandarina, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi prošli su tjedan u Opuzenu održali sastanak s proizvođačima, udrugama i otkupljivačima mandarina na kojemu je raspravljano o proceduri kojom proizvođači mogu povući EU novac za interventnu mjeru povlačenja mandarina s tržišta, uzrokovanu ruskim embargom.

Kako je predviđeno ovom mjerom, proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta, a refundira se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta doniranog voća.

Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine, ističu iz Agencije. Pritom ističu da i ovu mjeru, kao i sve ostale, nadziru stručna tijela EK, pa još jednom pozivamo proizvođače da se pridržavaju svih propisanih elemenata.

Svi proizvođači mandarina i jabuka koji pak žele donirati voće u humanitarne svrhe i za to dobiti novac EU moraju o tome obavijestiti Agenciju, navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini te pravovremeno najaviti Agenciji da je priprema proizvoda za isporuku primateljima donacija dovršena, kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor i kontrola na terenu prvog stupnja, zaključuju iz Agencije.