SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POPLAVE
 
Proglašene izvanredne mjere, voda ušla u kuće u Kostajnici i Jasenovcu
Autor/izvor: SEEbiz / HRT / n1 info
Datum objave: 13.03.2018. - 08:23:38
SISAK - Vodostaji rijeka na karlovačkom području i u Hrvatskoj Kostajnici i dalje rastu. U Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu je proglašeno izvanredno stanje. Situacija je ozbiljna i na jezeru Peruća.

Zbog izlijevanja Une - na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Poplavljena je cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno. Voda je već prodrla u nekoliko kuća, javlja HRT.

Ozbiljna je situacija na jezeru Peruća. Prema dostupnim podacima Hrvatskih voda, trenutno je kvota na Perući 358 metara nad morem. Prema Pravilniku o korištenju akumulacijskog jezera Peruća, maksimalna dozvoljena kvota u ožujku je 360 metara nadmorske visine. Iako pravilnik nalaže maksimalnu kvotu od 360 metara, poznato je da ona može izdržati kvotu 361,5 metar. Pravilnik također definira vremenski rok u kojemu se razina vode mora svesti na spomenutu kvotu ako se ona prijeđe, a to je 20 dana. Inače, u slučaju potrebe moguće je ispuštati oko 550 metara kubičnih vode iz jezera.

Za Dalmacija News su u HEP-u poručili da su svjesni situacije i da rade najbolje što mogu u ovakvim okolnostima. Trenutno se rade preventivne radnje za moguće nepovoljne scenarije sljedećih desetak dana. Situacija se pomno prati i zasad je sve pod kontrolom, a hoće li tako i ostati, u prvom redu ovisi o daljnjim oborinama. ispuštanje vode iz Peruće.

Za Hrvatsku Kostajnicu i Jasenovac proglašeno je izvanredno stanje, potvrdio je za N1 Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda. U Karlovcu nije proglašeno izvaredno stanje, i u Hrvatskim vodma vjeruju da do toga neće doći.