SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Prihodi IBM-a pali 21. kvartal zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.07.2017. - 08:03:29
NEW YORK - International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 19,3 milijarde dolara, što je 4,7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i već 21. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog diva padaju.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, neto dobit IBM-a pala je u drugom ovogodišnjem kvartalu na 2,3 milijarde dolara, što je 7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu već je dulje vrijeme u tranziciji, pa joj prihodi padaju već 21 kvartal zaredom.

U restrukturiranju se nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema 'cloud' i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra 'strateškim imperativima', a to su 'cloud' i mobilni computing, umjetna inteligencija, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju 5 posto na godišnjoj razini.

To je sporiji rast nego u prethodnim tromjesečjima, pa i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova, uslužnog i hardverskog segmenta, te 105 godina stare kompanije.

Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cijena dionice IBM-a pala je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za 3 posto.