SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminula Mani Gotovac
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.11.2019. - 10:52:20
ZAGREB - Preminula je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je jučer na svoj 80. rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov - Rastanci, koje je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njenom predstavljanju.

Mani Gotovac (1939) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na RZ-u je kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila od 1961–90. Urednica je emisije "Jer meni treba odgovor" u Dramskom programu 1990.–1992.. Osnuivačica je i urednica emisija Scena na III. programu, Govorimo o kazalištu na I. programu, Kako volim kazalište na II. programu. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa.

Mani Gotovac je kao studentica pisala za Studentski list i Polet, a 60-ih godina se zaposlila na Radio Zagreb gdje je pisala kazališne kritike koje joj nisu dopustili čitati jer nije mogla izgovarati slovo r. Zbog toga je bila prisiljena pisati kritike izbjegavajući to slovo što je nije nimalo omelo da se ubrzo nametne kao najoštrije pero tadašnje kazališne kritike.

Na TV Zagreb vodila je emisije o kazalištu i svoje kritike objavljivala u tjednicima Telegram i Hrvatskom tjedniku. Istovremeno je bila voditeljica pressa na Dubrovačkim ljetnim igrama. Zbog političkih razloga jer je bila sudionik Hrvatskog proljeća u razdoblju od 1973. do 1980. smijenjena je s radnog mjesta voditeljice pressa i zabranjen joj je rad u medijima i visokotiražnim novinama.

Svoje kazališne kritike objavljivala je i u mnogim drugim časopisima za kazališnu umjetnost kao što su Prolog za koji je bila glavna urednica, Scena i talijanski Sipario. Od 1985. do 1992. bila je predsjednica Društva kritičara i teatrologa Hrvatske.

Za sarajevski festival MES tijekom 80-ih do 1990. je bila stalni suradnik, te radila kao urednica u Dramskom programu Hrvatskog radija. Postala je članom brojnih stručnih žirija, izbornikom hrvatskih i međunarodnih festivala i članom odbora Međunarodnog instituta za Mediteransko kazalište sa sjedištem u Madridu. Za kratki film o Dubrovačkim ljetnim igrama redatelja Danijela Marušića napisala je TV scenarij.

Kratko vrijeme je bila selektorica nekad prestižnog jugoslavenskog festivala drame Sterijino pozorje, a slijedom ratnih događanja 1991. u Hrvatskoj daje ostavku.

Na mnogim predstavama koje su izvođene na Splitskom ljetu, Dubrovačkim ljetnim igrama te u mnogim hrvatskim kazalištima radila je kao dramaturginja, umjetnička savjetnica, suradnica i suautorica. Kroz svoju bogatu kazališnu karijeru bila je mnogo puta ravnateljica, voditeljica, selektorica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta.

Za vrijeme njezinog ravnateljstva do 1998. Teatar & TD je gostovao na brojnim međunarodnim festivalima i primio 32 nagrade u zemlji i inozemstvu. Mani Gotovac je mnoge domaće pisce, redatelje i pjesnike je pozivala na suradnju. U dubrovačkom gradskom kazalištu "Marin Držić" je bila umjetnička voditeljica, u Barceloni voditeljica Teatra poezije, a u Torinu selektorica u Bienalla mladih.

Kao intendantica je radila u HNK Split i HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci koji za to vrijeme postaju članom Europske kazališne konvencije i gostuju na mnogim međunarodnim festivalima u Austriji, Venezueli, Italiji, Španjolskoj i USA. U oba kazališta otvara malu scenu za suvremeni hrvatski i europski teatar pri tom uvodeći u teatar mnoge pisce i redatelji, repersku grupu TBF u HNK Split, te pjevačicu Severinu Vučković i kantautorskog rokera Damira Urbana u HNK u Rijeci.

Začetnica je Međunarodnog festivala u Rijeci pod nazivom Riječke ljetne noći i događaja Pisci pod zvijezdama. U Zagrebu je pokretač Međunarodnih multikulturnih susreta s posebnim programom Pisci na Cvjetnom.

Knjige teatroloških eseja izdala je 1984. pod nazivom "Tako prolazi Glorija" i 1986. "Dubrovačke mišolovke".