SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OVLASTI I IZBORI
 
Predsjednik(ca) RH: Car, božanstvo ili nešto treće?
Autor/izvor: D.H.
Datum objave: 09.12.2019. - 17:26:00
Zadnja izmjena: 09.12.2019. - 22:02:29
KOMENTAR - U predizbornoj kakofoniji koja je krenula i prije službenog raspisivanja izbora teško je izdvojiti neku poruku koja bi dominirala među kandidatima. Međutim, kad bismo ih sve pobrojali, pomislili bismo da je predsjednik u Hrvatskoj po moći i ovlastima negdje na pola puta između cara i božanstva.

Čuli smo do sada da je obećano: uhićenje nekoliko tisuća najkorumpiranijih, gospodarski rast, ukidanje državne mature, možda i novi Passat u svakom dvorištu, možda smo nešto od ovoga krivo čuli.

Pojedini kandidati cinično procjenjuju da običan birač ne zna koji su dometi predsjedničkih ovlasti u Hrvatskoj pa daju svakojaka obećanja za koja misle da ih birači žele čuti. Kako bismo objektivno procijenili koga birati 22. prosinca, možda treba podsjetiti što predsjednik ili predsjednica radi: donekle utječe na politiku u obrani i diplomaciji.

Puno važnije, predstavlja i simbolizira Republiku Hrvatsku, kako djelujući poticajno kao javna osoba na unutarnjem planu, tako zastupajući interese naše domovine na međunarodnom planu.

To je zasigurno najvažniji predsjednički zadatak: osigurati dobar ugled naše domovine u svijetu. Kad to razmatramo, onda je lako odbaciti sve redikulozne, minorne i ekstremne kandidate kojima nije mjesto na svjetskoj pozornici, među našim prijateljima, savjetnicima i susjedima. Spomenimo i neke od, prema anketama, ozbiljnijih kandidata. Primjerice, nekadašnji premijer Zoran Milanović je Hrvatskoj za svog mandata priredio diplomatsku katastrofu. Osim narušenih odnosa s raznim susjedima, gotovo je razorio glavnu vanjskopolitičku vezu koja je bila temelj hrvatske opstojnosti.

O čemu je riječ? Njemačka je bila ključna europska sila za međunarodno priznanje, kao i za svaku drugu diplomatsku pomoć koja je Hrvatskoj ikad trebala. Upravo Milanovićeva Vlada odlučila je razvrgnuti to savezništvo i podrediti se britanskom interesu. Najmlađa članica Europske unije u savezu sa zemljom koja je već tada bila jednom nogom vani i sada definitivno napušta EU. Želimo li osobi koja je stajala iza te politike dati novu priliku za neozbiljne eksperimente u diplomaciji? Ili ubaciti u tu ulogu nekog potpuno neiskusnog.

S druge strane, aktualna predsjednica iskusna je diplomatkinja, svjetska žena koja dobro poznaje suptilnost diplomatskih odnosa NATO saveza, Europske unije, svih zapadnih savezništava i odnosa s trećim zemljama. Ima i narodski dodir, kad treba svijetu pokazati da živi s uspjesima i porazima Hrvata, kao na finalu u Moskvi, izravna je i iskrena u tome, ne skriva prave emocije.

Za koga se onda odlučiti? Odvagnite sami, ali ne zaboravite, u diplomaciji predsjednik može donijeti najviše koristi i najviše štete.