SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST REJTINGA
 
Povijesni pad prinosa na hrvatske obveznice
Autor/izvor: SEEbiz / Zaba analize
Datum objave: 18.06.2019. - 08:28:03
ANALIZA - Podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga pojeftinilo je hrvatsko zaduživanje proteklih tjedana.

Nakon što je na kraju pretprošlog tjedna Fitch - agencija za ocjenu kreditnog rejtinga - podigla dugoročni kreditni rejting Hrvatske s najviše podinvesticijske (“špekulativne”) razine 'BB plus' (s pozitivnim izgledima) na investicijsku razinu 'BBB-' (sa stabilnim izgledima) krivulja prinosa na inozemne hrvatske državne obveznice denominirane u euru prošlog se tjedna i drugi tjedan zaredom oštro spustila. 

Dugoročni prinosi u ta dva tjedna su pritom pali za četrdesetak baznih bodova, otprilike ravnomjerno raspodijelivši to obrušavanje u svakom tjednu. Prinos do dospijeća na „najdužu“ obveznicu (koja dospijeva u siječnju 2030. godine) zaključio je prošli tjedan na novojnajnižoj razini otkako je ta obveznica emitirana (u studenom 2017. godine): 1,26%. Time se u posljednja četiri mjeseca spustio za 1,1 postotni poen (pp), a u dosadašnjem dijelu ove godine za čak 1,5 pp! 

Za razliku od pretprošlog tjedna, u prošlom tjednu je pad hrvatskih prinosa išao „bez pomoći“ njemačke krivulje prinosa na državne obveznice. Potonja je, naime, prošlog tjedna stagnirala, nakon pada u pretprošlom tjednu.