SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Popović otkrio šta Kinezi grade u Beogradu i Smederevu
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 07.11.2018. - 11:34:59
SARAJEVO - Sa kineskim partnerima gradimo zajedničku budućnost i viziju Balkana i Evrope, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ta vizija je zasnovana na inovacijama, fabrikama i tehnologijama budućnosti, "pametnim" radnim mestima i dodatnoj vrednosti koju stvaraju naši talentovani inženjeri, rekao je Popović otvarajući Treću konferenciju izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope o inovacijama, koja se održava u Sarajevu.

Popović je istakao da Srbija i čitav region mogu da budu snažan oslonac i partner Narodnoj Republici Kini u okviru formata 16 plus 1 i inicijative "Pojas i put".

Popović je ukazao da će u Srbiji biti izgrađen jedan od najvećih industrijskih parkova u ovom delu Evrope, Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, gde će na teritoriji od 320 hektara biti smeštena najmodernija industrija, laboratorije, razvojni i naučni centri, fakulteti, ali i stanovi za mlade inženjere.

Ministar je naveo i da će, pored industrijskog parka u Beogradu, biti izgrađen i srpsko-kineski industrijski park u Smederevu, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

"Srbija i njeni partneri u regionu, imaju potencijal da postanu centar jedinstvenog prostora inovacionog rasta u okviru inicijative 'Pojas i put'. Ovde će se obrazovati i razvijati talenti od kojih očekujemo da iskoriste tehnologije novog doba, virtuelnu realnost, veštačku inteligenciju, blokčejn, proširenu realnost, i da na njima izgrade bolke društvo od ovoga koje im ostavljamo kao nasledstvo", istakao je Popović.

Na marginama konferencije u Sarajevu, ministar Popović se sastao sa zamenikom ministra za nauku i tehnologiju Kine, Džangom Đenguom, kome je izrazio najsnažniju podršku jačanju saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Na sastanku je potvrđena spremnost Srbije i Kine da zajednički rade na izgradnji i jačanju inovacionog ekosistema u Srbiji i regionu Balkana, sa posebnim akcentom na razvoj industrijskih i visokotehnoloških parkova, inkubatora i akceleratora.

Istaknuta je i potreba o zajedničkoj brizi za razvoj talenata koji će, prema rečima dvojice sagovornika, biti lideri inovacionog razvoja u budućnosti.

Popović i kineski zamenik ministra Džang kopredsedavaju srpsko-kineskom Radnom grupom za podizanje kapaciteta u oblasti inovacija.

Na konferenciji u Sarajevu je, aklamacijom, usvojena Zajednička deklaracija o saradnji u oblasti inovacija i tehnologija izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Popović je u okviru konferencije učestvovao i na panelu pod nazivom "Mogućnosti saradnje u oblasti inovacija u formatu 16%2B1", gde je sa ministrima i predstavnicima vlada i država iz regiona diskutovao o zajedničkoj inovacionoj politici i jačanju saradnje u regionu u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.