SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Plenković za četvrtak najavio odluku koja će stabilizirati poslovanje Croatia Airlinesa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.09.2019. - 07:20:58
ZAGREB - Croatia Airlines obilježio je u utorak navečer 30. godišnjicu osnutka svečanošću u svomu hangaru na prostoru zagrebačke zračne luke, a tom je prilikom premijer Andrej Plenković rekao kako Vlada smatra da je Hrvatskoj potrebna nacionalna aviokompanija.

Vlada smatra da je Hrvatskoj potreban nacionalni avioprijevoznik, kako bi se razvijala trgovina, povezivost i poticalo jačanje turizma, rekao je Plenković.

Istaknuo je pritom da trećina turista koji u Hrvatsku dolaze na odmor zrakoplovima, to čine na krilima domaće aviokompanije.

Smatra da treba produljiti turističku sezonu, u čemu je po njegovim riječima uloga Croatia Airlinesa ključna.

Za sjednicu Vlade u četvrtak najavio je odluku u sklopu procesa dokapitalizacije, koja će po njegovim riječima Croatia Airlinesu stabilizirati poslovanje, no nije konkretizirao koja je to odluka.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić rekao je uz ostalo kako vjeruje da će se domaća aviokompanija nastaviti razvijati, zajedno s budućim strateškim partnerom.

Domaća zrakoplovna kompanija nastala je 1989. godine i to registracijom Zagreb Airlinesa (Zagal), koji je kasnije promijenio ime u Croatia Airlines.

Zagal, poduzeće za zračni prijevoz, registriran je, naime, 7. kolovoza 1989. godine, a u prosincu iste godine počeo je s radom pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka.

Otprilike godinu dana poslije, 23. srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u "Croatia Airlines, nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte".

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb - Split, čime je uspostavljen redoviti putnički promet unutar Hrvatske. Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb - Frankfurt, a iste godine kompanija je počela stvarati vlastitu flotu nabavom zrakoplova Boeing 737-200. Ubrzo su u flotu uključeni i zrakoplovi ATR42 pa je uslijedio komercijalni zamah i usavršavanje na svim područjima poslovanja.