SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Plenković: Vulinov dolazak nije najbolje rješenje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.04.2018. - 14:57:44
ZAGREB - "Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj oskvrnuo je simbol hrvatske države i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo, a osude koje stižu iz Srbije sve su jasnije što je dobro", izjavio je premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara na izbornom saboru Akademske zajednice HDZ-a "Ante Starčević".

Komentirajući navodni dolazak srbijanskog ministra Aleksandra Vulina u Hrvatsku kazao je:

"Od svakoga tko dolazi očekujemo da poštuje hrvatsku državu, a on je znao imati uvredljive izjave. Stoga smatramo da Vulinov dolazak u ovom trenutku nije najbolje rješenje". Dodao je kako Srbija sama sa sobom mora riješiti neka svoja pitanja, proći svojevrsnu 'katarzu' obzirom na agresiju.

"Bitno je da vlasti u Srbiji jasno osude ovo što se događa", zaključio je.

"Želimo da se sutra na službenoj komemoraciji u Jasenovcu izraz poštovanje žrtvama ustaškog logora, kao što sam učinio i prije godinu dana i kao što je to učinila jučer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nema nikakvih dilema o čvrstim, jednoznačnim stavovima državne vlasti i institucija", kazao je Plenković. Novinare je uputio da predsjednicu pitaju zašto ona sutra ne ide na službenu komemoraciju.

Izvijestio je i kako je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o nizu tema te da su usuglašavali prijedloge za 30-ak veleposlanika i konzularnih predstavnika.

"Postignut je odličan konsenzus. Dogovoreno je 90 posto imena, sukladno prijedlogu Vlade", kazao je Plenković koji očekuje da će sve biti finalizirano kad se ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić vrrati iz Toronta.

Rotacija bi se trebala raditi na ljeto, dodao je.

Idući tjedan u petak na javno savjetovanje idu, najavio je Andrej Plenković tri zakonska prijedloga koji se tiču domene blokiranih građana, dva prijedloga se odnose na Ministarstvo financija, a jedan za Ministarstvo pravosuđa. Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u raspravu i pridonesu što boljem rješenju. Također je kazao kako se u ponedjeljak u Dubrovniku potpisuje ugovor između Hrvatskih cesta i investitora koji su dali najbolju ponudu na natječaju za gradnju Pelješkog mosta. Najavio je i sjednicu GSV-a.

"U vremenu pred nama - gospodarstvo je fokus", rekao je Plenković.