SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GOLF
 
Pende: U Istri prvi grozdovi golf igrališta
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 28.05.2018. - 19:32:00
Zadnja izmjena: 28.05.2018. - 22:08:14
POREČ - Nemati golf u ponudi danas znači biti na margini turističkog razvoja, istaknuo je Robert Pende, pomoćnik ministra turizma danas u Poreču na Prvoj konferenciji o razvoju golf ponude u Hrvatskoj koja je okupila predstavnike raznih institucija, države, lokalnih samouprava i investitora.

Bila je to panel rasprava u kojoj je istaknuto da i Hrvatska treba postati golf destinacija, jer se moramo, istaknuo je Pende, konačno odmaknuti od sezonalnosti. Naime, poznato je da se golfere smatra gostima bolje platežne moći kojih trenutno kod nas nema, a koji mogu kod nas zbog povoljne klime dolaziti cijelu godinu. Taj je sport globalno popularan, s procijenjenih 60 milijuna registriranih igrača i 32.000 igrališta u svijetu, od kojih je velik broj u nama konkurentnim mediteranskim zemljama u kojima taj segment turističke ponude generira prihode u milijardama eura.

S tek tri golf igrališta u Umagu, Zagrebu i na Brijunima, te jednim izvan funkcije, Hrvatska, koja ima sve pogodnosti da postane golf destinacija i koja u svojim planovima predviđa čak sto igrališta, tek je na početku razvoja ovog sporta, iako se o njemu govori već više od 20 godina.

- Od sto igrališta planiranih u Hrvatskoj sada ih imamo tri. Planirati treba kvalitetno i sinergijski koncipirati tzv. grozdove, odnosno od tri do pet igrališta koji su međusobno udaljeni 50 kilometara. Očekuje se da će se prvi projekti pokrenuti u Istri i tu će u idućih pet godina nastati prvi grozd, jer ova županija, osim što je najspremnija, objektivno ima najbolju poziciju u Hrvatskoj gledano na blizinu emitivnih tržišta, komentirao je Pende.

Savjetnik za golf i sukreator Akcijskog plana golf ponude Hrvatske koje je Ministarstvo turizma objavilo početkom ove godine, Dražen Slamar, rekao je da za golf pušu novi vjetrovi i uvjeren je da će se projekti početi brže realizirati. Po njemu ne treba izmišljati toplu vodu, jer pozitivna iskustva iz susjednih zemalja mogu se preslikati. Primjerice, turski klaster Belek u Antaliji s 13 resorata, iako relativno mlad, izgrađen je uz ogromnu pomoć države i u vrlo kratkom roku odlično se pozicionirao na europskom tržištu, gdje već pokrivaju udio od deset posto. Slamar je uvjeren da će se i Istra isto tako jako brzo pozicionirati.