SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABO
 
Pad profitabilnosti Komercijalne banke u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
Datum objave: 05.11.2019. - 12:41:03
BEOGRAD - Komercijalna banka (KMBN) objavila je nerevidirane rezultate poslovanja za prvih devet meseci iz kojih se vidi pad poslovanja kompanije u osnovnom biznisu u trećem kvartalu.

Komercijalna je u prvih devet meseci zabeležila neto prihod od kamata od 9,46 milijardi dinara što je 1,1 odsto slabije u odnosu na isti period 2018. godine.

Padu rezultata iz osnovnog biznisa doprineo je treći kvartal u kojem je neto prihod od kamata oslabio 5,5 odsto na 3,15 milijardi dinara. Neto prihod od naknada i provizija ubzrao je rast u trećem kvartalu, pa je na nivou devet meseci po ovom osnovu ostvareno 4,02 milijarde dinara, što predstavlja rast od nepunih četiri odsto.

Zahvaljujući naplati ranije otpisanih potraživanja, banka je ipak zabeležila skok profitabilnosti u periodu januar-septembar od 8,8 odsto na 7,09 milijardi dinara.

Aktiva banke na kraju septembra iznosila je 419,9 milijardi dinara što predstavlja rast od 4,7 odsto od početka godine.

Kao što je investicionoj javnosti poznato, privatizacija Komercijalne banke koja drži 10,8 odsto domaćeg tržišta, ušla je u poslednju fazu, a obavezujuće ponude za državni paket akcija očekuju se do 2. decembra.