SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad američkih zaliha i smanjena libijska opskrba podigli cijene nafte iznad 61 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.12.2018. - 17:19:53
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 61 dolara, poduprte osjetnim padom američkih zaliha i smanjenom opskrbom iz Libije koja se nadovezala na dogovor vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,08 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,28 dolara. U gotovo identičnom je iznosu uvećana i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 52,67 dolara.

Američki naftni institut (API) u utorak je izvijestio da su zalihe nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 10,2 milijuna barela, više no što su analitičari očekivali. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana.

"Tržište nafte ponovo je jutros krenulo uzlaznom putanjom nakon poticajnoj izvješća API-ja", zaključio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Dodatno je cijene nafte u ovom tjednu poduprla smanjena opskrba iz Libije, koja je u nedjelju proglasila „višu silu" na izvoz s najvećeg naftnog polja zbog upada paravojnih postrojbi.

Smanjena proizvodnja u Libiji nadovezala se na prošlotjednu odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje u prvoj polovini iduće godine za 1,2 milijuna barela dnevno.

"OPEC%2B sporazum iz prošloga tjedna omogućit će pojedinim tržišnim sudionicima da pojačano špekuliraju s rastom cijena", objavili su u izvješću analitičari JBC Energyja.

"Okvirna slika za idućih šest mjeseci bar izgleda nešto stabilnije nego što je do sada bio slučaj", dodali su.

Dogovor vodećih proizvođača podupire cijene ali je njihov rast ograničen zbog slabijih izgleda za gospodarstvo i veće proizvodnje u drugim zemljama.

Među njima se posebno ističu Sjedinjene Države koje će po svemu sudeći ovu godinu okončati na poziciji najvećeg svjetskog proizvođača nafte, ispred Rusije i Saudijske Arabije.

"Prilično smo uvjereni da će OPEC uspješno smanjiti prekomjernu opskrbu u predstojećem razdoblju i time u idućih šest mjeseci zadržati cijene nafte na londonskom tržištu za isporuke u idućem mjesecu iznad 60 dolara", konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

"Međutim, investitori i proizvođači strahuju od tsunamija povećane američke opskrbe naftom iz škriljaca u drugoj polovini 2019. i u 2020. paralelno postavljanju novog naftovoda na potezu od permskog bazena do Meksičkog zaljeva", upozorio je.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 58,57 dolara, što znači da je bila niža 1,15 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.