SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RANGIRANJA
 
Ovo su najveća osiguravajuća društva u regiji jugoistočne Europe
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 14.10.2019. - 07:56:41
SARAJEVO - Zavarovalnica Triglav najveći je osiguravatelj u regiji jugoistočne Europe, pokazuje istraživanje SEE TOP 100 portala Seenews.

Među deset najvećih osiguravatelja, čak četiri su slovenska, i po jedno hrvatsko i srpsko društvo. Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava i hrvatsko Croatia osiguranje zadržali su vodeće tri pozicije, koje su držali i 2017. godine.

Oni su na listi ispred rumskog City Insurance SA na četvrtom mjestu i još jednog slovenskog društva, Vzajemna Zdravstvena Zavarovalnica d.v.z., na petom mjestu.

Zavarovalnica Triglav ubjedljivo je najveći osiguravatlj sa bruto premijom u prošloj godini od 660,2 mil eura, a Zavarovalnica Sava sa 392,3 mil eura, i Croatia osiguranje d.d. sa 376,5 mil eura značajno zaostaju.

Na devetom mjestu uvrstilo se srspko Dunav osiguranje, koje je u odnosu na 2017. godinu poboljšalo plasman za jedno mjesto. Njegova premija iznosila je u 2018. godini 233,9 miliona eura.

Najbolje rangirano bh. društvo Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, zahvaljujući rastu premije od 31.75% na 33,7 miliona eura, ostvarilo je značajan napredak na ljestvici te se sa 65. probilo na 51. mjesto.
Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo je na ovoj listi 57. (pad za dva mjesta), a Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo je 59. ( pad za jednu poziciju).

Minimalni prag za ulazak na listu bio je 12,5 miliiona eura, a nisu ga uspjela preći osiguranja s Kosova i Moldavije.

Prvih 100 osiguravatelja zemalja jugoistočne Europe pohvalilo se s kombiniraniom bruto zaračunatom premijom od 8,1 milijardi eura
u 2018. godini, premašivši prethodni maksimum od 7,5 milijardu eura koje su članice postavile u prošlogodišnjem izdanju rang-liste.

Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija su imale najveći broj novih sudionika na ovogodišnjem rangiranju - po dva. Rang lista također ima po jednog novog sudionika iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije.

Između ostalog, novoplasirani novi učesnik iz Bosne i Hercegovine Central Osiguranje, zauzelo je 74. mjesto sa oštrim rastom od 44,19%.