SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROBOTI
 
Orbico kreće u suradnju s Gideon Brothersom
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 12.09.2019. - 10:19:38
ZAGREB - Orbico pokreće danas u svom distribucijskom centru u Ivanićgradu pilot projekt s domaćim robotičkim startupom Gideon Brothers, što znači da u skladište uvode njihove kolaborativne autonomne mobilne robote.

Ta je kompanija vodeći europski distributer robe široke potrošnje, a Mario Matić, generalni direktor Orbico Hrvatska, napominje kako je projekt dio optimizacije i digitalizacije njihova poslovanja. „U lancu distribucije postoji mnogo operacija koje se neprekidno ponavljaju i tu u tehnologiji Gideon Brothersa vidimo najveću pomoć, za koju ne očekujem da će ugroziti naše radnike. Dapače, radnici su nam neophodni za one poslove gdje tehnologija ne može pomoći, a uvođenjem robota povećali bismo produktivnost", komentira Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbica. Dodaje kako su se, između ostaloga, odlučili za domaću tehnologiju zbog cijene budući da su Gideonovi roboti relativno jeftini.

Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa, ističe kako je Orbico kompanija koja kontinuirano razvija svoje poslovanje na tržištima EU i ostalim europskim tržištima, a promjene očekivanja potrošača, digitalizacija i razvoj tehnologije mijenjaju pravila igre te će samo tvrtke koje se prilagođavaju i u potpunosti prihvaćaju alate Industrije 4.0 moći napredovati. „Naša tehnologija pomaže tvrtkama da se transformiraju, postanu fleksibilnije i učinkovitije," kaže Račić. Robote Gideon Brothersa do sada su kroz pilot projekte uvele dvije druge tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, trgovac autodijelovima Tokić te Atlantic Grupa, a iz kompanije su najavili da su i pred prvim inozemnim ugovorima.