SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Optimizam u Njemačkoj podupro euro prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.03.2019. - 19:21:06
LONDON - Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt optimizmom njemačkih poslovnih čelnika koji je potisnuo u drugi plan zabrinutost za svjetski gospodarski rast.

Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se nakon podneva trgovalo po 1,1325 dolara. Bio je u plusu i prema jenu, 0,3 posto, dosegnuvši 124,6 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta oslabio je 0,2 posto, na oko 96,47 bodova.

Na kraju prošlog tjedna među trgovcima se proširio strah od recesije, prigušivši potražnju za imovinom s višim prinosima koja se oslanja na solidan gospodarski rast i usmjerivši ih prema ′sigurnoj′ imovini, poput japanskog jena i zlata.

Raspoloženje se danas popravilo nakon što je njemački ekonomski institut Ifo izvijestio o poboljšanju poslovne klime u Njemačkoj, iskazanom u rastu indeksa koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika za gospodarstvo u idućih šest mjeseci nakon šest mjeseci pada. Njegova je vrijednost nadmašila očekivanja, dosegnuvši 98,5 bodova.

Ifovo izvješće prigušilo je bojazni koje je prošlog tjedna potpirio pad indeksa menadžera nabave u njemačkoj industriji, iskazujući pad aktivnosti u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva.

"Na kraju prošlog tjedna strah od globalne recesije bio je iznimno velik pa je Ifo dobra prilika za povratak u stvarnost", konstatira Ulrich Leuchtmann iz Commerzbanka.

Recesija u eurozoni i SAD-u nije izgledna u kratkoročnoj perspektivi, dodaje on.

Smatra ipak da potražnja za imovinom koju ulagači smatraju sigurnom nije potpuno splasnula. "Opća sklonost sigurnoj imovini još će neko vrijeme prevladavati, ali ne u mjeri kakvoj smo svjedočili prošlog petka", nagađa Leuchtmann.

Među ostalim se valutama britanska funta danas stabilizirala prema euru i dolaru nakon što je ITV izvijestio da bi zastupnici u britanskom parlamentu sutra mogli biti pozvani na glasanje o planu premijerke Therese May za izlazak Britanije iz Europske unije.