SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprezna trgovina na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2018. - 08:17:31
TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak trguje se oprezno jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine te očekivanog daljnjeg povećanja kamata u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon nekoliko dana oštrih padova.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji pale su, pak, oko 0,4 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su na početku trgovanja cijene dionica osjetno porasle, nakon dva dana oštrog pada, da bi do kraja trgovanja izgubile većinu prethodnih dobitaka.

„Ulagači su i dalje oprezni jer ne znaju hoće li uslijediti daljnji pad tržišta, s obzirom da niti jedan od razloga nedavne korekcije cijena dionica nije otklonjen”, kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP.

U listopadu su na svjetskim burzama cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke.
Početkom studenoga tržišta su se ponešto oporavila, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Na valutnim dolar je jutros oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,64 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,83 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 112,95 na 113,05 jena.
No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1395 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1370 dolara.

Što se cijena nafte tiče, i jutros na tržištima nafte vlada nesigurnost. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 16 centi, na 54,50 dolara, dok je na londonskom barel pojeftinio 18 centi, na 63,30 dolara.

Neki su to od razloga zbog kojih su financijska tržišta pod pritiskom. Ulagači se plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.

Pored toga, gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica su i dalje prisutni.