SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprezna trgovina na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.04.2017. - 09:18:38
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se trguje suzdržano jer zbog geopolitičkih napetosti ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, pa utočište traže u zlatu, državnim obveznicama i valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu više od 1 posto, a pale su i cijene dionica u Šangaju, oko 0,4 posto.

Na drugim azijskim burzama indeksi se kreću na rubu pozitivnog i negativnog područja, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošloga petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina.

Američki državni tajnik Rex Tillerson boravi u Moskvi pokušavajući ruske vlasti nagovoriti da prestanu štititi sirijskog predsjednika Bašara al-Assada.

Uz to, raste napetost na Dalekom istoku jer se američki vojni brodovi kreću nedaleko Sjeverne Koreje, dok su korejski državni mediji upozorili na mogućnost nuklearnog napada na SAD-a u slučaju bilo kakvih naznaka prijetnji.

To zabrinjava ulagače, pa se klone rizičnijih investicija, a utočište za svoj kapital traže u onim sigurnijima, kao što su zlato i državne obveznice.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu cijene dionica blago pale, a i jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,3 posto, što nagovještava oprezno trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi danas poslijepodne.

„Određeni stupanj nesigurnosti osjeća se na financijskim tržištima, koja su donedavno djelovala kao da su otporna na metke. Sada vlada nervoza oko Sjeverne Koreje i drugih geopolitičkih pitanja", pišu analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Utočište za kapital ulagači pronalaze u zlatu, pa je tako jutros njegova cijena dosegnula najvišu razinu od listopada prošle godine, 1.277 dolara po unci.

Rastu i cijene nafte, a podršku im pružaju naznake da bi OPEC mogao produljiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na drugi dio ove godine.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 12 centi, na 53,52 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,35 dolara, što je 13 centi viša cijena nego jučer.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar oslabio, a raste vrijednost valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Zbog toga je tečaj dolara jutros skliznuo na 109,50 jena, najnižu razinu u pet mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0605 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0580 dolara.

To je pritisnulo i dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta. Jutros e kreće oko 100,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,05 bodova.