SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.09.2019. - 07:22:47
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je dan prije američka središnja banka smanjila kamatne stope i ostavila otvoren prostor za daljnje rezove ako se rast gospodarstva dodatno uspori.

Dow Jones oslabio je 0,19 posto, na 27.094 boda, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 3.006 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 8.182 boda.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da bi Fed mogao dodatno smanjiti ključne kamatne stope, nakon što ih je u srijedu, po drugi put ove godine, srezao za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

Premda je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da su gospodarski izgledi povoljni i da se radi o smanjenju kamata samo zbog predostrožnosti, poručio je i da bi središnja banka mogla dodatno smanjiti kamate ako se rast gospodarstva nastavi usporavati.

Sve ovisi o budućim gospodarskim pokazateljima, poručio je predsjednik Feda.

„Tržište jednostavno i dalje vjeruje da će Fed dodatno popustiti monetarnu politiku", kaže Robert Pavlik, direktor u tvrtki SlateStone Wealth, objašnjavajući podatak da trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 50 posto izgleda da će Fed već u listopadu dodatno smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova.

Ulagači se, također, nadaju da bi početkom listopada, kada je zakazan nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, mogao biti postignut napredak po pitanjima koja već više od godinu dana predstavljaju kamen spoticanja između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Nedavni ustupci jedne i druge strane ublažili su tenzije i potaknuli nada da bi nekakav dogovor, barem djelomični, mogao biti postignut.

„U posljednje vrijeme vidi se nešto više konstruktivnosti, no ako će i biti nekog dogovora, bit će to nekakav djelomičan, mini-dogovor jer su po najvažnijim pitanjima dvije strane i dalje vrlo udaljene", kaže Ben Phillips, direktor u tvrtki EventShaers.

Upravo zbog tenzija između SAD-a i Kine u kolovozu su cijene dionica na Wall Streetu znatno pale, no u rujnu su se, zahvaljujući smanjenju kamata Feda i popuštanju trgovinskih napetosti, indeksi oporavili, pa je S&P 500 sada od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, udaljen manje od 1 posto.

Od početka godine na dobitku je, pak, gotovo 20 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 7.356 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.457 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.659 bodova.